Skip to main content

Az Egyensúly Intézet részvételével zajlik az a nemzetközi projekt, amit az EUROPEUM intézet vezet és az Európai Klímavédelmi Kezdeményezés keretében indult. A projekt célja, hogy “útiterv” készüljön a szén-dioxid-mentes jövő felé. Az Egyensúly Intézet Csernus Dóra vezető környezet- és klímapolitikai szakértőt delegálta a munkacsoportba.  
A V4-ek egy-egy elemző központja, az Európai Klímavédelmi Kezdeményezés (EUKI) égisze alatt közös klímavédelmi projektet indított „Az ipari szektor karbonmentesítése: fenntartható finanszírozás mint lehetőség?” címmel.
A kezdeményezés lényege, hogy feltérképezzük az acél-, cement- és vegyipar dekarbonizációjának akadályait és útitervet készítsünk a szén-dioxid-mentes jövő felé. Célunk, hogy támogassuk a V4-országok döntéshozóit az ipari, kormányzati, pénzügyi és más szektorokban a nehézipar előtt álló klímavédelmi kihívásokban és bővítsük ismereteiket a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonásáról.
A cseh EUROPEUM intézet vezeti projektet, melyben agytrösztünkön kívül egy cseh (Nemzetközi Fenntartható Pénzügyi Központ), egy lengyel (WiseEuropa) és egy szlovák (MESA 10) elemző központ vesz részt. Az Egyensúly Intézetet Csernus Dóra, vezető klíma- és környezetpolitikai szakértő képviseli.