Skip to main content

Az elmúlt 4 hónapban tíz vidéki nagyvárosban találkoztunk helyi politikai és gazdasági döntéshozókkal, hogy megosszuk velük szakpolitikai javaslatainkat és meghallgassuk a munkaerőpiacról, a szakképzésről, a gazdaság helyi működéséről felhalmozott tapasztalataikat.
Az Egyensúly Intézetben odafigyelünk arra, hogy vízió- és szakpolitikaalkotó munkánk a fővároson kívül is hasznosuljon. Ezért 2021 novembere és 2022 februárja között tíz vidéki nagyvárosban jártunk és több mint 200 politikai és gazdasági döntéshozóval, véleményformálóval, helyi vállalkozóval találkoztunk.
Agytörsztünk vezetői Jászberényben kezdték országjárásukat, és Tatabánya, Pécs, Szentes, Szombathely, Székesfehérvár, Győr, Edelény és Békéscsaba után Veszprémben zárták a körutat. A helyi döntéshozókkal sokat beszélgettünk a gazdaság dinamizálásról, a munkaerőpiac jellegzetességeiről, a szakképzés megújításáról. Arról, is kérdeztük őket, milyen kitörési lehetőségeket látnak, válhatnak-e „nemzetközi bajnok” magyar cégekből, s ha nem, ennek mik az okai?
A vállalkozók, miután meghallgatták szakpolitikai javaslatcsomagjainkat, minden helyszínen saját tapasztalataikról számoltak be. Amellett, hogy voltak területi jellegzetességek, visszatérően problémásnak látták a szakképzett munkaerő elvándorlását, a munkavállalók hiányzó digitális kompetenciáit és a kockázatvállalási hajlandóságot.
A velük folytatott párbeszéd mérföldkő az Egyensúly Intézet munkájában, hiszen az elmélet találkozott a gyakorlattal, emellett az értékes tapasztalatokat már mostanra sikerült beépíteni a tavaly publikált és most átdolgozott ‘Hogyan legyünk gazdagabbak?’ javaslatcsomagunkba. Az átdolgozott szakpolitika március 9-től elérhető a honlapunkon.