szakértőink

Az Egyensúly Intézet munkatársai és tanácsadó testületének tagjai Magyarország elismert és a területükön a legjobbak között számontartott kutatói és elemzői.

Az Intézet munkáját közel harminc szakértő segíti: közgazdászok, szociológusok, politológusok, jogászok, urbanisták és klímakutatók.

Boros Tamás

Boros Tamás

Az Egyensúly Intézet igazgatója, az Egyensúly Intézet társalapítója. Politikai elemző.

 

Az egyik vezető európai agytröszt, a brüsszeli székhelyű Foundation for European Progressive Studies (FEPS) tudományos tanácsának tagja. A Policy Solutions elemző- és tanácsadó intézet társalapítója és -tulajdonosa. Rendszeres vendége volt politikai elemző műsoroknak, gyakran nyilatkozik vezető nemzetközi médiumoknak. Korábban szakértőként dolgozott az Európai Bizottságban és a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumában. Kutatási területe a magyar és az európai uniós politikai kommunikáció, illetve a populizmus.

Filippov Gábor

Filippov Gábor

Az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója. Történész, politológus.

 

Korábban országgyűlési szakértőként, majd a Magyar Progresszív Intézet politikai elemzőjeként és vezető elemzőjeként dolgozott. Elemzései, kommentárjai számos hazai és külföldi sajtótermékben megjelentek, televíziós és rádiós műsorok gyakori vendége. Kutatási területe az európai, valamint a magyar szélsőjobboldal, az antiszemitizmus és az iszlamofóbia története és jelene, illetve a modern autokráciák működése.

Kozák Ákos

Kozák Ákos

Az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója, az Egyensúly Intézet társalapítója. Közgazdász, szociológus.

 

Korábban közel harminc éven keresztül a GfK Hungária Piackutató igazgatója volt. A Magyar Marketing Szövetség korábbi elnöke. A Budapesti Gazdasági Egyetem korábbi docense, jelenleg a Kibergazdaság-kutató Központ tudományos munkatársa. Számos felsőfokú piackutatási tananyag szerzője, illetve társszerzője. 2008-ban Klauzál Gábor-díjat kapott. Szakterülete a jövőkutatás és a fogyasztói tanulmányok. PhD-fokozatát fogyasztásszociológiából szerezte.

Bartha Dániel

Bartha Dániel

Az Egyensúly Intézet nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója. Kül- és biztonságpolitikai szakértő.

 

Az Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány (CEID) elnöke, volt igazgatója. Korábban a pozsonyi Central European Policy Institute (ma GLOBSEC Policy Institute) igazgatója. A Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) volt munkatársa, ahol projektmenedzserként, később fejlesztési igazgatóként dolgozott, majd az Intézetet felügyelő Demokrácia Központ Közalapítvány stratégiai alelnöke volt.

Boda Tímea

Boda Tímea

Az Egyensúly Intézet kommunikációs vezetője. Kommunikációs szakértő.

 

Korábban nemzetközi kommunikációs tanácsadó cégekben és nagyvállalatok kommunikációért felelős területein dolgozott és felelt a belső és külső kommunikációs feladatok stratégiai tervezéséért és megvalósításáért. A kereskedelmi banki szektor mellett a Magyar Nemzeti Bankban töltött hosszabb időt, ahol a jegybank alaptevékenységeit támogató kampányokat irányított.

Balázs Zoltán

Balázs Zoltán

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Közgazdász, politológus.

 

A Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájának programigazgatója. Kutatói ösztöndíjjal dolgozott a berlini Wissenschaftskollegban, a Holland Tudományos Akadémia wassenaari intézetében, a Lisszaboni Katolikus Egyetemen, valamint a St. Andrews Egyetemen. Kutatási területe az analitikus politikaelmélet, a konzervatív politikai gondolkodás, a magyar politikai eszmetörténet, valamint Kolnai Aurél gondolkodása.

Gilly Gyula

Gilly Gyula

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Orvos, egészségügyi menedzser.

 

Korábban az Oktatási Minisztérium Felsőoktatás Fejlesztési Világbanki Programjának programigazgatójaként dolgozott. A Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója, részt vett a magyarországi diákhitelezés kidolgozásában és bevezetésében. Az OTP Egészségmegőrző Kft. igazgatójaként részt vett az OTP Országos Egészségpénztár létrehozásában és szolgáltatási rendszerének kiépítésében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Felsőoktatási Államtikárságon az államtitkár korábbi politikai főtanácsadója.

Havas Ágnes

Havas Ágnes

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Filmes és televíziós szakember.

 

A Magyar Nemzeti Filmalap korábbi vezérigazgatója. 2018-ban a Variety hollywoodi magazin a szórakoztatóipar ötven legbefolyásosabb női személyisége közé sorolta. Korábban az HBO, a Spektrum, majd a TV3 műsorigazgatója. Évekig volt a Skyfilm ügyvezető igazgatója, ahol produceri munkát is végzett Herendi Gábor mellett. Ezt követően saját cégét vezette, a Havas Films több nemzetközi koprodukciós dokumentumfilm magyar partnere volt.

Heal Edina

Heal Edina

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Technológiai tanácsadó.

 

A Google Magyarország korábbi igazgatója. A Forbes magazin 2015-ben a legbefolyásosabb magyar nők között tette a borítójára. Korábban Magyarország leghallgatottabb és legnagyobb bevételű rádiójának, a Sláger Rádiónak volt a vezérigazgatója. Vezette az EMI lemezkiadó magyarországi cégét, dolgozott az Island Recordsnál, a PolyGramnál és a londoni EMI-nál. A nők egyenlő esélyeit segítő Egyenlítő Alapítvány alapítója és vezetője.

Kovách Imre

Kovách Imre

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Szociológus, az MTA doktora.

 

Az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadója, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a szociológiai és társadalompolitikai doktori program vezetője. Kutatási témái a vidéki társadalom, a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi integráció. Az European Society for Rural Sociology korábbi elnöke, az International Society for Rural Sociology alelnöke. Munkásságát több szakmai és állami díjjal, vendégprofesszori meghívással ismerték el. Az Académie d’Agriculture de France külső levelező tagja.

Síklaki István

Síklaki István

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Szociálpszichológus.

 

A Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott egyetemi magántanára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológia Doktori Iskolájának oktatója. Korábban a Gondolat Kiadó pszichológiai könyvkiadásért felelős szerkesztője volt, majd az Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetéhez került mint tudományos munkatárs. A Sawyer-Miller Group budapesti intézetének korábbi kutatásvezetője, majd a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatója.

Törőcsik Mária

Törőcsik Mária

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Közgazdász, egyetemi tanár.

 

Marketinget, vásárlói és fogyasztói magatartást, személyiségmarketinget oktat. Kutatási területei a fogyasztói magatartás, a fogyasztói magatartástrendek alakulása, a marketing aktuális problémái. Tagja az Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottságának. Oktat a Pécsi Tudományegyetemen és a Széchenyi István Egyetem doktori iskoláiban.

Urbán László

Urbán László

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Közgazdász, bankszakember.

 

Jelenleg a szlovén NLB bank felügyelőbizottságának tagja. A rendszerváltást követően országgyűlési képviselő volt. Bankszakemberként először Washingtonban dolgozott a Világbank munkatársaként, majd Magyarországon az ABN-AMRO bankban, később a Postabank üzleti vezérhelyetteseként. New Yorkban a Citigroupnál globális termékfejlesztésekért felelős vezető, majd a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, később az OTP Bank vezérhelyettese. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi igazgatósági tagja.

Závecz Tibor

Závecz Tibor

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja, az Egyensúly Intézet társalapítója. Szociológus, közvélemény-kutató.

 

A ZRI Závecz Research Intézet igazgatója. A rendszerváltás óta folyamatosan készít kutatásokat a pártok társadalmi beágyazottságáról, a politikai folyamatokról, a közhangulatról, a választópolgárok politikai-ideológiai attitűdjeiről. Huszonöt éven át a Szonda Ipsos, majd az Ipsos véleménykutatási igazgatója volt. Társadalmi kérdésekre, politikai eseményekre fókuszáló felméréseivel, elemzéseivel folyamatosan jelen van a magyarországi médiában.

Zlinszky János

Zlinszky János

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja. Egyetemi docens, szakbiológus.

 

Az Európai Parlament delegáltja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) Igazgatótanácsában és Ügyvezető Testületében. Ezt megelőzően az Egyesült Nemzetek Tagországai Nyílt Munkacsoportjának (UN OWG) szakértőjeként New Yorkban dolgozott. Korábban a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatalában a Stratégiai és Tudományos Főosztály vezetője volt. Sólyom László köztársasági elnök egykori környezetpolitikai főtanácsadója.

Bíró Zsófia

Bíró Zsófia

Az Egyensúly Intézet projektasszisztense.

 

A King’s College London nemzetközi kapcsolatok végzős hallgatója. Középiskolai tanulmányait a Madách Imre Gimnáziumban végezte, majd kitűnően érettségizett. Angolul, németül és oroszul beszél. 2020 februárjában gyakornokként kezdte pályafutását az Egyensúly Intézetnél, jelenleg tanulmányai mellett az Intézet külpolitikával foglalkozó csapatában dolgozik.

Bart István

Bart István

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Klímapolitikai szakértő.

 

Húsz éve foglalkozik éghajlatpolitikával, a klímaválság társadalmi hatásaival, a kibocsátások csökkentésével, illetve klímaalkalmazkodással. Korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet alapító ügyvezetője. Ezt követően az Európai Bizottság Klímapolitikai Főigazgatóságán dolgozott Brüsszelben. A magyar államigazgatásban az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének bevezetését irányította.

Horváth Áron

Horváth Áron

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Közgazdász.

 

Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont alapító-vezetője, ahol az ingatlanpiachoz és a városokhoz kapcsolódó kutatói, elemzői, tanácsadói, oktatási munkát végez. Rendszeresen publikál közgazdaságtudományi szakfolyóiratokban, üzleti és közpolitikai döntéshozók számára készít stratégiai döntéselőkészítő anyagokat, valamint egyetemi szinten oktat város- és ingatlangazdaságtant.

Lannert Judit

Lannert Judit

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Oktatáskutató, a T-Tudok senior kutatója.

 

Harminc éve foglalkozik az oktatással. Az Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központjának igazgatója, majd az intézet tudományos főigazgatóhelyettese volt. Alapítója a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központnak, valamint a szülőknek szóló Kölöknet közösségi portálnak. A Kreatív Partnerség Magyarország program kutatójaként elkötelezett híve a kreativitás fejlesztésének az iskolákban.

Szilágyi Katalin

Szilágyi Katalin

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Közgazdász, egyetemi oktató.

 

Dolgozott tanársegédként a Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszékén, innen került a Magyar Nemzeti Bankba modellezőnek. Később a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetközi Valutaalap közötti technikai együttműködés magyar kapcsolattartója lett. Ezt követően a prágai székhelyű OGResearch nevű tanácsadó cég vezető közgazdásza, majd budapesti irodájának vezetője. Az Egyensúly Intézet korábbi vezető elemzője.

Szöllősi-Nagy András

Szöllősi-Nagy András

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Hidrológus.

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víz- és Környezetpolitikai Tanszékének professzora és vezetője. Huszonöt évig az UNESCO vezető tisztviselőjeként dolgozott, először Párizsban, a Nemzetközi Hidrológiai Program főtitkáraként, majd azt követően a delfti UNESCO–IHE Institute for Water Education rektoraként. A Marseille-ben székelő Víz Világtanács korábbi kormányzója. A UN­–Water és az UNESCO–IHP Kormányközi Tanácsának elnökeként is szolgált. Számos hazai és nemzetközi díj birtokosa.