szakértőink

Az Egyensúly Intézet munkatársai és a tanácsadó testületének tagjai Magyarország elismert és a területükön a legjobbak között számon tartott kutatói és elemzői.
Az Intézet munkáját több mint 20 szakértő segíti, közgazdászok, szociológusok, politológusok és jogászok.

Boros Tamás

Boros Tamás

Politikai elemző. Az Egyensúly Intézet igazgatója és társalapítója.

 

Az egyik vezető európai agytröszt, a brüsszeli székhelyű Foundation for European Progressive Studies (FEPS) tudományos tanácsának tagja.  A Policy Solutions elemző és tanácsadó intézet társalapítója és -tulajdonosa. A Magyar Politikatudományi Társaság tagja. Rendszeres vendége politikai elemző műsoroknak különböző magyar televíziós csatornákon, gyakran nyilatkozik a vezető nemzetközi médiumoknak (The Economist, Financial Times, BBC). Publikációinak és elemzéseinek fő fókusza a magyar belpolitika, a populizmus és a politikai szélsőségek. Korábban európai uniós és kommunikációs szakértőként dolgozott az Európai Bizottságban és a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumában. Négy éven keresztül egy civil szervezet, a Pillar Alapítvány igazgatója volt. 2005-ben elnyerte a német Schwarzkopf Alapítvány „Év Európai Fiatalja” díját.

Kozák Ákos

Kozák Ákos

Közgazdász, szociológus. Az Egyensúly Intézet társalapítója, a Future Forum Danubia igazgatója.

 

1989-tól a GfK Hungária Piackutató Intézet munkatársa, 1993 és 2019 között a GfK Hungária igazgatója. Diplomáit a Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Főiskolán, majd az ELTE média-újságírás és szociológia szakán szerezte. Szakterülete a jövőkutatás és a fogyasztói tanulmányok, PhD fokozatát fogyasztásszociológiából szerezte. Budapesti Gazdasági Egyetem korábbi docense, jelenleg a Kibergazdaság Kutató Központ tudományos munkatársa. Tagja a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi és Marketing Intézet Tanácsadó Testületének, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Kereskedelmi és Szolgáltató Szekció Elnökségének, a Corvinus Egyetem Marketing és Média Intézet Tanácsadó Testületének, az Országos Kereskedelmi Szövetség Elnökségének és az ESOMAR Európai Marketing és Társadalomkutató szervezetének. 2008-2012 között a Magyar Marketing Szövetség elnöke volt. Számos felsőfokú piackutatási tananyag szerzője, illetve társszerzője. 2008-ban Klauzál Gábor-díjat kapott.

Filippov Gábor

Filippov Gábor

Történész, politológus. Az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója.

 

Diplomáit az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi és Társadalomtudományi Karán szerezte, 2015 óta a Central European University Politikatudományi Doktori Iskolájának doktorjelöltje. 2007 és 2009 között országgyűlési szakértő, 2009 és 2015 között a Progresszív Intézet, majd a Magyar Progresszív Intézet politikai elemzője és vezető elemzője volt, 2015 és 2019 között híradós szerkesztőként és az Athenaeum Kiadó könyvszerkesztőjeként dolgozott. Elemzései, kommentárjai számos hazai és külföldi sajtótermékben megjelentek, televíziós és rádiós műsorok gyakori vendége. Kutatási területe az európai, valamint a magyar szélsőjobboldal, az antiszemitizmus és az iszlamofóbia története és jelene, illetve a modern autokráciák működése.

Bartha Dániel

Bartha Dániel

Kül- és biztonságpolitikai szakértő. Az Egyensúly Intézet külügyi igazgatója.

 

Kül- és biztonságpolitikai elemző. Diplomáját a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi tanulmányok szakán szerezte, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem Földtudományi Doktori Iskolájának hallgatója. Az Euro-Atlanti Integrációért és Demokráciáért Alapítvány (EAID) elnöke, 2014 és 2019 között igazgatója. Ezt megelőzően a pozsonyi Central European Policy Institute (ma GLOBSEC Policy Institute) első igazgatója. 2005 és 2012 között a Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) munkatársa, ahol projekt managerként, később fejlesztési igazgatóként dolgozik, majd az Intézetet felügyelő Demokrácia Központ Közalapítvány stratégiai alelnöke.

Boda Tímea

Boda Tímea

Kommunikációs vezető. Az Egyensúly Intézet munkatársa.

 

Kommunikációs szakemberként különböző érdekcsoportok támogatásában rendelkezik kiterjedt tapasztalattal. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett dipomája mellett a BGE KKK Nemzetközi kommunikáció szakán tanult. Az Egyensúly Intézet előtt nemzetközi kommunikációs tanácsadó cégekben és nagyvállalatok kommunikációért felelős területein dolgozott és felelet belső és külső kommunikációs feladatok stratégiai tervezéséért és megvalósításáért. A kereskedelmi banki szektor mellett a Magyar Nemzeti Bankban töltött hosszabb időt, ahol a jegybank alaptevékenységeit, beleértve a tudományos munkát, a kutatást és publikálást támogató kampányokat irányított. Része volt a széles közvéleménynek szóló üzenetátadás kereteinek kialakításában és működtetésében. Elkötelezetten érdeklődik a közügyek iránt.

Balázs Zoltán

Balázs Zoltán

Közgazdász, politológus. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

Programigazgatója a BCE Politikatudományi Doktori Iskolájának. Több magyar egyetemen is oktatott. Kutatói ösztöndíjjal dolgozott a berlini Wissenschaftskolleg-ban, a Holland Tudományos Akadémia wassenaari intézetében (Institute for Advanced  Study), a Lisszaboni Katolikus Egyetemen valamint a St  Andrews University-n. Több, mint hatvan szaktanulmányt,  négy monográfiát, két tanulmánykötetet jegyez angol és  magyar nyelven, valamint négy szerkesztett és hat fordított  könyvet. Szakmai és közéleti publicisztikai tevékenysége folyamatos. Kutatási területe az analitikus politikaelmélet, az axiológia, az irodalom és a politikaelmélet kapcsolata, a konzervatív politikai gondolkodás, a magyar politikai eszmetörténet, valamint Kolnai Aurél gondolkodása.

Gilly Gyula

Gilly Gyula

Orvos, egészségügyi menedzser. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

A rendszerváltáskori hallgatói mozgalomban betöltött szerepe, orvos végzettsége, a University of Londonon megszerzett közpolitikai és közfinanszírozási ismeretei, valamint az államigazgatásban és a magánszektorban megszerzett tapasztalatai együttesének következtében elsősorban a társadalmi egészségbiztosítás, az egészségügy, és a felsőoktatáspolitika területén vett részt a különböző közpolitikai folyamatokban. Az Országos Felsőoktatási Érdekképviseleti Szövetség (ma HÖOK) egyik alapító tagja, majd elnöke. 1998-2001 között az Oktatási Minisztérium a Felsőoktatás Fejlesztési Világbanki Programjának programigazgatója. 1999-2001 között részt vesz a diákhitelrendszer kidolgozásában, majd a Diákhitel Központ megalapítását követően annak vezérigazgatójaként a diákhitelezés bevezetésében. 2002-2003 között az OTP Egészségmegőrző Kft ügyvezetőjeként részt vesz az OTP Országos Egészségpénztár létrehozásában és szolgáltatási rendszerének kiépítésében. 2012-2014 között az újonnan felállított Felsőoktatási Államtikárságon az államtitkár politikai főtanácsadója. 2017-ben a Magyar Orvosi Kamara támogatásával kiadja az „Igazságos, tehát tisztességes társadalom; a szabad emberhez méltó demokrácia politikai szintű igazságossági koncepciója és a politika morális legitimációja” című könyvét.

Havas Ágnes

Havas Ágnes

Filmes és televíziós szakember. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

Szakmai pályafutását 1979-ben kezdte a Magyar Televíziónál, főként koprodukciós TV filmeken és dokumentumfilmeken dolgozott. Később az HBO, a Spektrum, majd a TV3 műsorigazgatója lett. 2001-től két évig tartalomfejlesztéssel és filmvásárlással foglalkozott a TV2-nél. Évekig volt a Skyfilm ügyvezető igazgatója, ahol produceri munkát is végzett Herendi Gábor mellett. 2009-től saját cégét vezette, a Havas Films több nemzetközi koprodukciós dokumentumfilm magyar partnere volt. Havas producerként Nemes Jeles László kisjátékfilmjeinek (Counterpart, Az úr elköszön) létrehozásán is dolgozott.

2011 és 2019 között a Magyar Nemzeti Filmalap vezérigazgatója volt. Ehhez az időszakhoz olyan filmsikerek fűződnek, mint A nagy füzet, a Saul fia, a Testről és lélekről, az 1945, az Aurora Borealis, a Kincsem, A viszkis vagy a Búék. Havas ötlete alapján született meg a Filmalap elsőfilmeseket támogató Inkubátor Programja, ami sikeresen működik. 2018-ban a Variety hollywoodi magazin, a szórakoztatóipar 50 legbefolyásosabb női személyisége közé sorolta Havas Ágnest az International Women’s Impact Reportcímű összeállításában.

Heal Edina

Heal Edina

Technológiai tanácsadó. A Google Magyarország korábbi igazgatója. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

Heal Edina közel 8 évig vezette a Google magyarországi szervezetét. Irányítása alatt vezették be Magyarországon többek között a YouTube-ot, az utcakép szolgáltatást, a Google Play-t, a navigációt. Ez előtt Edina Magyarország leghallgatottabb és legnagyobb bevételű rádiójának, a Sláger rádiónak volt vezérigazgatója. Nagy gyakorlata van a tartalom előállításban és a kreatív tehetség gondozásban. Vezette az EMI lemezkiadó magyarországi cégét, dolgozott együtt többek között Ákossal, Zoránnal, az Irigy Hónaljmiríggyel, DJ Sterbinszkivel és a Fekete Vonattal. Zeneipari évei alatt dolgozott az Island Records-nál, a PolyGramnál és az EMI-nál Londonban is. Heal Edina nemzetközi reklámügynökségeknél kezdte karrierjét Budapesten, de kipróbálta magát mint vállalkozó is, amikor Londonban egy gyermekcipőket gyártó céget hozott létre. Két alapítványt is alapított, az első a Sláger Angyal volt, amely hátrányos helyzetű gyermekeket segített, a második az Egyenlítő, mely a nők egyenlő esélyeit és bánásmódját hivatott segíteni és önkéntes tagjai között több, mint 200 befolyásos magyar nő és férfi van. Önkéntesként a Budapest Fesztivál Zenekar kuratóriumának és a Skool alapítvány kuratóriumának is tagja. Több induló cég tanácsadója és segítője, a Forbes 2015-ben a legbefolyásosabb magyar nők között tette  a borítójára, és azóta is szerepel az előkelő listán. A francia INSEAD-on szerzett MBA képesítést.

Kovách Imre

Kovách Imre

Szociológus, az MTA doktora. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

Az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadója, egyetemi tanár, a szociológiai és társadalompolitikai doktori program vezetője a Debreceni Egyetemen. Kutatási témái a vidéki társadalom, a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi integráció, az elitek, a fejlesztés- és projektszociológia, az energiahasználat társadalmi meghatározói, valamint a hatalom és társadalom kapcsolata. Huszonnyolc magyar, huszonnégy nemzetközi (ebből kilenc EU-s) kutatási projektben dolgozott. Harmincnál több országban tartott előadást, művei hat nyelven jelentek meg. Több hazai és nemzetközi folyóirat szerkesztésében vállalt szerepet. Elnöke volt az European Society for Rural Sociology-nak, alelnöke az International Society for Rural Sociology-nak. Munkásságát több szakmai és állami díjjal, vendégprofesszori meghívással ismerték el. Az Académie d’Agriculture de France külső levelező tagja.

Síklaki István

Síklaki István

Szociálpszichológus. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

Az ELTE-n szerzett klinikai pszichológusi oklevelet. 1980 és 1986 között a Gondolat Kiadó pszichológiai könyvkiadásért felelős szerkesztője volt, miközben folytatta kutatásait és elkezdett oktatni az ELTE Szociológiai Intézetének Szociálpszichológia Tanszékén. 1986-ban az MTA Pszichológiai Intézetéhez került mint tudományos munkatárs, majd a kandidátusi fokozat 1994-es elnyerése után mint tudományos főmunkatárs. 1991-ben az akadémiai terület művelése mellett közvélemény- és piackutatóként is elkezdett dolgozni, mindenekelőtt fókuszcsoportos kutatásokat végezve – először a Sawyer-Miller Group budapesti intézetének kutatásvezetőjeként, majd a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatójaként. 2000-től az ELTE Szociológiai Intézetének főállású docense lett, ahol több cikluson keresztül vezette a Szociálpszichológia Tanszéket, majd az Intézet Társadalomtudományi Karrá alakulása után a Társadalmi Kapcsolatok Intézetet. 2006 és 2010 között a Kar általános dékánhelyetteseként működött. Jelenleg nyugalmazott egyetemi magántanárként az Corvinus Társadalmi Kommunikáció doktori iskolájában, valamint az ELTE Szociológia Doktori iskola Interdiszciplináris Doktori Programjában oktat.

Töröcsik Mária

Töröcsik Mária

Közgazdász, egyetemi tanár. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

Marketinget, vásárlói és fogyasztói magatartást, személyiségmarketinget oktat. Kutatási területei a fogyasztói magatartás, a fogyasztói magatartástrendek alakulása, a marketing aktuális problémái. Számos publikációja jelent meg ezen témakörökben. Az elmúlt időszakban több szakkönyvet is írt, melyek a marketing szerteágazó területeit járják körül, fókuszba helyezve a fogyasztók iránti empátia szükségességét. Legutóbbiak a Fogyasztói magatartás – Insight, trendek, vásárlók, a Self-marketing – személy és marketing kapcsolatok az Akadémiai Kiadónál jelentek meg, ebben foglalta össze a személymarketing, a fogyasztói és vásárlói magatartás legfőbb ismereteit, új kihívásait. Tagja az MTA Gazdálkodástudományi Bizottságának, a PTE KTK és a SZE doktori iskoláiban mentorálja a tudósutánpótlás tagjait.

Urbán László

Urbán László

Közgazdász, bankszakember. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

A budapesti közgazdaságtudományi egyetem pénzügy szakán végzett 1982-ben és szakmai karrierje első évtizedében egyetemi oktatóként dolgozott a közgázon és az ELTE Jogi Karán, közben egy-egy évet a UC Berkeley Business School-ban és a Princeton University Woodrow Wilson School-ban töltött. A rendszerváltás első évei során a Fidesz gazdasági szakértői csoportjának a vezetője volt, később országgyűlési képviselő lett egy évig 1994-ben.  1995-től bankszakemberként dolgozott először Washingtonban a Világbank munkatársaként, majd itthon az ABN-AMRO bankban, később a Postabank üzleti vezérhelyetteseként. 2000-től 2005-ig a Citigroupnál New Yorkban globális termékfejlesztésekért felelős vezető, majd újra itthon a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, később az OTP vezérhelyettese. 2010-től az EBRD igazgatósági tagja volt Londonban. Jelenleg a szlovén NLB bank felügyelőbizottságának tagja. 2012-17 között a CEU Business School külsős oktatója volt. Az Eötvös Csoport egyik alapítója, és a “Hegymenet – Társadalmi és politikai kihívások Magyarországon” című kötet szerkesztője és egyik szerzője.

Závecz Tibor

Závecz Tibor

Szociológus, közvélemény-kutató. Az Egyensúly Intézet társalapítója.

 

Az ELTE-n végzett programozó matematikusként, majd szociológusként. Első munkahelye 1986-ban a Tömegkommunikációs Kutatóközpont volt, majd jogutódjában a Magyar Közvéleménykutató Intézetben dolgozott. 1988-1989-ben kutatóként részt vett azokban az első politikai témájú felmérésekben, amelyek már a nyilvánosság számára készültek. Azóta folyamatosan készít kutatásokat a pártok társadalmi beágyazottságáról, a politikai folyamatokról, a közhangulatról, a választópolgárok politikai-ideológiai attitűdjeiről. 1990-től 25 éven át a Szonda Ipsos, majd az Ipsos véleménykutatási igazgatója volt. 2015-ben megalapította a ZRI Závecz Research Intézetet. Társadalmi kérdésekre, politikai eseményekre fókuszáló felméréseivel, elemzéseivel folyamatosan jelen van a magyarországi médiában. Óraadó felsőoktatási intézményekben, rendszeres résztvevője konferenciáknak.

Zlinszky János

Zlinszky János

Egyetemi docens, szakbiológus. Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületének tagja.

 

Zlinszky János az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karán végzett szakbiológusként 1982-ben. Doktorátust szerzett ugyanott 1988-ban, PhD fokozatot az Ulsteri Egyetemen (EK) 1993-ban. Közigazgatási szakvizsgát 2009-ben tett. 2018 óta az Európai Parlament delegáltja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) Igazgatótanácsában és Ügyvezető Testületében. Ezt megelőzően 2014-ben az Egyesült Nemzetek Tagországai Nyílt Munkacsoportjának (UN OWG) szakértőjeként New Yorkban dolgozott. 2009-12 között a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Hivatalának Stratégiai és Tudományos főosztályvezetője.
A magyar EU Tanácsi elnökség alatt az Európai Tanács két nemzetközi környezetpolitikai munkacsoportjának (WPEI Global ill. Regional) elnöke illetve alelnöke. 2005-10 között Sólyom László köztársasági elnök környezetpolitikai főtanácsadója. 1995 óta oktat fenntarthatósággal és környezetvédelemmel kapcsolatos tárgyakat hazai (PPKE, ELTE, PTE) és külföldi (Cambridge,Tours/Poitiers, Velence) egyetemeken. 1993-2017 közt a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) vezetőségének tagja, 1982-91 közt a MTA Balatoni Limnológiai Kutatóintézete munkatársa.

Bartha Diána

Bartha Diána

Szociológus. Az Egyensúly Intézet junior kutatója.

 

Tanulmányait az ELTE Társadalomtudományi Karán végezte szociológia szakon. Egyetemi évei alatt az Eötvös József és az Angelusz Róbert Társadalomtudományi Szakkollégium tagja volt. Kutatási területe a holokauszt, valamint a kollektív emlékezet és identitáskutatás. Vészkorszak és történeti szociológiai témájú kutatások mellett társadalmi mozgalom és populizmus kutatásban is részt vett. Angol és spanyol nyelven beszél. 2017 és 2020 között három egyetemi ösztöndíjat nyert el, 2016 óta önkéntesként dolgozik egy beteg gyerekek tanulását és integrációját segítő alapítványnál. Az Egyensúly Intézetnél junior kutatóként dolgozik.

Schiller Patrik

Schiller Patrik

Nemzetközi kapcsolatok szakértő. Az Egyensúly Intézet junior kutatója.

 

A Durhami Egyetemen végzett politikatudomány, nemzetközi kapcsolatok és arab nyelv szakon. Középiskolai tanulmányai alatt a magyar vitaválogatott tagja volt majd egyetemi tanulmányai során is folytatta a vitázást; a Durham Union Society életre szóló tagja. Öt nyelven beszél: magyarul, angolul, németül, arabul és oroszul. Élt a Közel-Keleten Jordániában és Libanonban is. Korábban dolgozott gyakornokként az Index.hu online újságnál és a Budapesti Katari Nagykövetségen is.

Bart István

Bart István

Klímapolitikai szakértő. Az Egyensúly Intézet külső szakértője.

 

Húsz éve foglalkozik éghajlatpolitikával, a klímaválság társadalmi hatásaival, a kibocsátások csökkentésével, illetve az alkalmazkodással.  A Klímastratégia 2050 Intézet alapító igazgatója, a Klímapolitika Kft. kutató-szakértője. 2011 és 2015 között a Magyar Energiahatékonysági Intézet alapító ügyvezetője.  2005 és 2011 között az Európai Bizottság Klímapolitikai Főigazgatóságán dolgozott Brüsszelben, európai és nemzetközi klímapolitikai kérdéseken. 2002 és 2005 között a magyar államigazgatásban irányította az EU kibocsátás-kereskedelmi rendszerének bevezetését.  Rendszeresen jelentet meg cikkeket, illetve nyilatkozik klímaváltozással kapcsolatos kérdésekben.

Horváth Áron

Horváth Áron

Közgazdász. Az Egyensúly Intézet külső szakértője.

 

Elemző közgazdász, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont alapító-vezetője. A Corvinus Egyetemen diplomázott és szerzett közgazdasági PhD fokozatot. 2010-ben alapította az ELTINGÁ-t, ahol kollégáival ingatlanpiachoz és városokhoz kapcsolódó kutatást, elemzést, tanácsadást, oktatást végeznek. Közgazdaságtudományi folyóiratokban publikál, üzleti és közpolitikai döntéshozók számára készít stratégiai döntéselőkészítő anyagokat, valamint egyetemi szinten oktat város- és ingatlangazdaságtant.

Lannert Judit

Lannert Judit

Oktatáskutató. A T-Tudok senior kutatója. Az Egyensúly Intézet külső szakértője.

 

Közgazdász és szociálpolitikus végzettséggel, valamint szociológiából PhD fokozattal rendelkezik. 1990 óta foglalkozik oktatáskutatással, egyik elindítója volt az Országos Közoktatási Intézet szakmai műhelyében készült Jelentés a magyar közoktatásról sorozatnak. Az Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központjának igazgatója, majd az intézet tudományos főigazgatóhelyettese volt. Több tucat hazai kutatást és programértékelést vezetett és jó néhány nemzetközi összehasonlító vizsgálatban vett részt. Alapítója a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központnak, valamint a Kölöknet szülőknek szóló közösségi portálnak. A Kreatív Partnerség Magyarország program révén elkötelezett híve a kreativitás fejlesztésének az iskolákban. Tanulópénz néven saját oktatási blogot vezet.

Szilágyi Katalin

Szilágyi Katalin

Közgazdász, egyetemi oktató. Az Egyensúly Intézet külső szakértője.

 

A Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomát, majd doktori fokozatot is 2008-ban. Dolgozott tanársegédként az egyetem Makroökonómia tanszékén, innen került 2007-ben a Magyar Nemzeti Bankba modellezőnek. 2010-ben, immár vezető modellezőként ő lett az MNB és a Nemzetközi Valutaalap közötti technikai együttműködés magyar kapcsolattartója. 2011 és 2013 között előbb a modellezési, majd a döntéselőkészítő terület megbízott vezetőjeként rendszeresen részt vett a Monetáris Tanács számára készített háttéranyagok elkészítésében és bemutatásában. 2013 és 2019 között a prágai székhelyű OGResearch nevű tanácsadó cég vezető közgazdásza, majd budapesti irodájának vezetője. Ebben a munkakörben elsősorban nemzetközi ügyfeleknek, külföldi jegybankoknak adott tanácsot modellezési és monetáris politikai kérdésekben, valamint nemzetközi szervezeteknek (IMF, Világbank, Európai Bizottság) készített elemzéseket. Tartott egyetemi és szakkollégumi kurzusokat a makroökonómia és a fejlődésgazdaság területén, az ELTE Közgazdasági tanszékén 2012-ben elnyerte az Év tanára címet, 2011-től a Széchenyi István Szakkollégium patrónus tanára.

Szöllősi-Nagy András

Szöllősi-Nagy András

Hidrológus. Az Egyensúly Intézet külső szakértője.

 

Vízmérnök, hidrológus, PhD, Dr. habil., az MTA doktora, Dr. és Prof HC mult.; jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víz- és Környezetpolitikai Tanszékének professzora és vezetője. Pályáját a VITUKI-ban kezdte, majd néhány évig a IIASA-ban folytatta. Az 1980-as években VITUKI tudományos főigazgatóhelyettese. Azt követően 25 évig az UNESCO vezető tisztviselőjeként szolgált, először 20 évig Párizsban a Nemzetközi Hidrológiai Program főtitkáraként, majd azt követően a delfti UNESCO-IHE Institute for Water Education rektoraként. A Marseille-ben székelő Víz Világtanács kormányzója volt 20 évig. A Sustainable Water Futures nemzetközi tudományos program elnöke Brisbane-ben, Ausztráliában. A UN-Water és az UNESCO-IHP Kormányközi Tanácsának elnökeként is szolgált. Számos hazai és nemzetközi díj birtokosa.