Skip to main content

SZAKÉRTŐINK

Az Egyensúly Intézet munkatársai és tanácsadó testületének tagjai olyan elismert magyarországi szakértők, akiket saját területükön a legjobb kutatók és elemzők között tartanak számon.

Agytrösztünk munkáját több mint 30 szakértő segíti, köztük közgazdászok, szociológusok, politológusok, jogászok, urbanisták és klímakutatók.

Boros Tamás

Igazgató és társalapító

Politikai elemző

Az Egyensúly Intézet igazgatója és társalapítója. A Policy Solutions elemző- és tanácsadó intézet korábbi társtulajdonosa és -igazgatója. Rendszeres vendége volt politikai elemző műsoroknak, gyakran nyilatkozik vezető nemzetközi médiumoknak. Korábban szakértőként dolgozott az Európai Bizottságban és a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumában. Kutatási területe a magyar és az európai uniós politikai kommunikáció, illetve a populizmus.

tamas.boros[kukac]egyensulyintezet[pont]hu

Tovább

Kozák Ákos

Üzleti kapcsolatokért felelős igazgató és társalapító

Közgazdász, szociológus

Az Egyensúly Intézet üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója és társalapítója. Korábban közel harminc éven keresztül a GfK Hungária Piackutató igazgatója volt. A Magyar Marketing Szövetség korábbi elnöke. A Budapesti Gazdasági Egyetem korábbi docense, jelenleg a Kibergazdaság-kutató Központ tudományos munkatársa. Számos felsőfokú piackutatási tananyag szerzője, illetve társszerzője. 2008-ban Klauzál Gábor-díjat kapott. Szakterülete a jövőkutatás és a fogyasztói tanulmányok. PhD-fokozatát fogyasztásszociológiából szerezte.

akos.kozak[kukac]egyensulyintezet[pont]hu

Tovább

Filippov Gábor

Kutatási igazgató

Történész, politológus

Az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója. Korábban országgyűlési szakértőként, majd a Magyar Progresszív Intézet politikai elemzőjeként és vezető elemzőjeként dolgozott. Elemzései, kommentárjai számos hazai és külföldi sajtótermékben megjelentek, televíziós és rádiós műsorok gyakori vendége. Kutatási területe az európai, valamint a magyar szélsőjobboldal, az antiszemitizmus és az iszlamofóbia története és jelene, illetve a modern autokráciák működése.

gabor.filippov[kukac]egyensulyintezet[pont]hu

Tovább

Csernus Dóra

Klíma- és környezetpolitikai igazgató

Közgazdász

Az Egyensúly Intézet klíma- és környezetpolitikai igazgatója. Tanácsadóként dolgozott a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumban, a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatalában és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, ahol Magyarország álláspontját képviselte különböző EU, ENSZ és OECD fórumokon. Később a Klímapolitika Kutató és Tanácsadó Kft. nemzetközi fejlesztésekért felelős igazgatójaként, majd független környezet- és klímapolitikai szakértőként kamatoztatta tudását. Fő szakterülete a klímapolitika, a levegőtisztaság-védelem és a vízvédelem.

dora.csernus[kukac]egyensulyintezet[pont]hu

Tovább
Szemerkényi Réka, az Egyensúly Intézet kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója

Szemerkényi Réka

Kül- és biztonságpolitikai főtanácsadó

 

Az Egyensúly Intézet kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója. Magyarország volt washingtoni nagykövete, a transzatlanti biztonság vezető geopolitikai szakértője, aki több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik különböző kormányzati, tudományos és magánszektorbeli pozíciókban. A CEPA (Center for European Policy Analysis) washingtoni agytröszt volt ügyvezető alelnöke. Kormányzati szerepvállalásai közé tartozik Magyarország amerikai nagyköveti megbízatása, valamint Magyarország miniszterelnökének nemzetbiztonsági politikai tanácsadója. Üzleti tapasztalatai közé tartozik a MOL Csoport elnök-vezérigazgatójának vezető tanácsadói, illetve a Világbank tanácsadói pozíciója.

Szabó Barna

Vezető közgazdász

 

Az Egyensúly Intézet vezető közgazdásza. Dolgozott a Nemzetközi Valutaalap (IMF), valamint az Egyesült Királyság központi bankjának, a Bank of Englandnek kötelékében. Több mint fél tucat más külföldi jegybanknál működött közre előrejelzési rendszerek kiépítésében. Korábban a prágai székhelyű OGResearch makroökonómiai tanácsadó cég elemzője. Szakterülete a makroökonómiai modellezés és előrejelzés. A barcelonai Pompeu Fabra Egyetemen szerzett doktori fokozatot.

barna.szabo[kukac]egyensulyintezet[pont]hu

Marek Bertram, elemző

Marek Bertram

Elemző

Politikai pszichológus

Az Egyensúly Intézet elemzője, politikai pszichológus. Az ELTE-n politológia BA-t, a BME-n kommunikáció és médiatudomány MA-t, a University of Kent-en pedig politikai pszichológia MSc-t végzett. Jelenleg az ELTE PPK PhD hallgatója és Friedrich Ebert Stiftung korábbi ösztöndíjasa. Kutatási témája a nosztalgia és a rendszerkritika kapcsolata. Kommunikációt, statisztikát és módszertant oktat az ELTE-n.

Kenyeres László, Egyensúly Intézet

Kenyeres László

Projektmenedzser

Üzleti igazgatóság

Szociológus

Az Egyensúly Intézet üzleti projektjeinek menedzsere. Korábban a KSH ösztöndíjasa, majd társadalomstatisztikusa volt, ahol a háztartások jövedelmi és kiadási szerkezetét kutatta. Később pénzügyi és energetikai szektorokban szerzett tapasztalatot program menedzserként és vezetőként a vállalati szintű ügyfélközpontú transzformációk terén. Az elmúlt időszakban különböző kutatási megközelítések és elégedettségi mérések módszertani és technológiai fejlesztéseivel foglalkozott. Fókuszterülete az adatalapú döntéshozatalt támogató, többforrású integrált adatbázisok létrehozása.

Pásztory Julianna, projektkoordinátor

Pásztory Julianna

Projektkoordinátor

Szociológus

Az Egyensúly Intézet projektkoordinátora. A Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett szociológia mesterdiplomát, globális társadalomismeret specializációval. Az egyetem elvégzése után két évig egy korrupcióval foglalkozó független agytröszt munkáját segítette a kutatásaikban, kommunikációjukban, illetve a projektek menedzselésében.

Nádasdi Flóra

Nádasdi Flóra

Kutatási asszisztens

Az Egyensúly Intézet üzleti projektjeinek kutatási asszisztense. Korábban a Budapesti Corvinus Egyetemen végzett marketing mesterszakon, ahol a fogyasztói magatartás és a marketingkutatás területe felé orientálódott. Ezt követően értékesítési asszisztensként tapasztalta meg a magyar IT üzleti szféráját. Jelenleg az Egyensúly Intézet munkáját az üzleti projektek előkészítésében segíti, továbbá fókuszterületét képezi különböző adatvizualizációk készítése.

Wesselényi Melinda, irodavezető

Wesselényi Melinda

Irodavezető

Az Egyensúly Intézet irodavezetője. Korábban különböző szektorokban működő magyar és külföldi kis- és középvállalkozásoknál dolgozott mint asszisztens, majd irodavezető, elsősorban HR fókusszal.

Balázs Zoltán magyar politikai szakértő

Balázs Zoltán

Tanácsadó testületi tag

Közgazdász, politológus

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. A Budapesti Corvinus Egyetem Politikatudományi Doktori Iskolájának programigazgatója. Kutatói ösztöndíjjal dolgozott a berlini Wissenschaftskollegban, a Holland Tudományos Akadémia wassenaari intézetében, a Lisszaboni Katolikus Egyetemen, valamint a St. Andrews Egyetemen. Kutatási területe az analitikus politikaelmélet, a konzervatív politikai gondolkodás, a magyar politikai eszmetörténet, valamint Kolnai Aurél gondolkodása.

Gilly Gyula, volt egészségügyi menedzser

Gilly Gyula

Tanácsadó testületi tag

Orvos, egészségügyi menedzser

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. Korábban az Oktatási Minisztérium Felsőoktatás Fejlesztési Világbanki Programjának programigazgatójaként dolgozott. A Diákhitel Központ korábbi vezérigazgatója, részt vett a magyarországi diákhitelezés kidolgozásában és bevezetésében. Az OTP Egészségmegőrző Kft. igazgatójaként részt vett az OTP Országos Egészségpénztár létrehozásában és szolgáltatási rendszerének kiépítésében. Az Emberi Erőforrások Minisztériumában a Felsőoktatási Államtikárságon az államtitkár korábbi politikai főtanácsadója.

Havas Ágnes televíziós szakember

Havas Ágnes

Tanácsadó testületi tag

Filmes és televíziós szakember

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. A Magyar Nemzeti Filmalap korábbi vezérigazgatója. 2018-ban a Variety hollywoodi magazin a szórakoztatóipar ötven legbefolyásosabb női személyisége közé sorolta. Korábban az HBO, a Spektrum, majd a TV3 műsorigazgatója. Évekig volt a Skyfilm ügyvezető igazgatója, ahol produceri munkát is végzett Herendi Gábor mellett. Ezt követően saját cégét vezette, a Havas Films több nemzetközi koprodukciós dokumentumfilm magyar partnere volt.

Heal Edina technológiai tanácsadó

Heal Edina

Tanácsadó testületi tag

Technológiai tanácsadó

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. A Google Magyarország korábbi igazgatója. A Forbes magazin 2015-ben a legbefolyásosabb magyar nők között tette a borítójára. Korábban Magyarország leghallgatottabb és legnagyobb bevételű rádiójának, a Sláger Rádiónak volt a vezérigazgatója. Vezette az EMI lemezkiadó magyarországi cégét, dolgozott az Island Recordsnál, a PolyGramnál és a londoni EMI-nál. A nők egyenlő esélyeit segítő Egyenlítő Alapítvány alapítója és vezetője.

Kovách Imre szociológus

Kovách Imre

Tanácsadó testületi tag

Szociológus, az MTA doktora

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. Az MTA TK Szociológiai Intézetének tudományos tanácsadója, a Debreceni Egyetem egyetemi tanára, a szociológiai és társadalompolitikai doktori program vezetője. Kutatási témái a vidéki társadalom, a társadalmi egyenlőtlenségek, a társadalmi integráció. Az European Society for Rural Sociology korábbi elnöke, az International Society for Rural Sociology alelnöke. Munkásságát több szakmai és állami díjjal, vendégprofesszori meghívással ismerték el. Az Académie d’Agriculture de France külső levelező tagja.

Síklaki István szociálpszichológus

Síklaki István

Tanácsadó testületi tag

Szociálpszichológus

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. A Budapesti Corvinus Egyetem nyugalmazott egyetemi magántanára, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szociológia Doktori Iskolájának oktatója. Korábban a Gondolat Kiadó pszichológiai könyvkiadásért felelős szerkesztője volt, majd a Magyar Tudományos Akadémia Pszichológiai Intézetéhez került mint tudományos munkatárs. A Sawyer-Miller Group budapesti intézetének korábbi kutatásvezetője, majd a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet kutatója.

Törőcsik Mária közgazdász, gazdasági szakértő

Törőcsik Mária

Tanácsadó testületi tag

Közgazdász, egyetemi tanár

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. Marketinget, vásárlói és fogyasztói magatartást, személyiségmarketinget oktat. Kutatási területei a fogyasztói magatartás, a fogyasztói magatartástrendek alakulása, a marketing aktuális problémái. Tagja a Magyar Tudományos Akadémia Gazdálkodástudományi Bizottságának. Oktat a Pécsi Tudományegyetemen és a Széchenyi István Egyetem doktori iskoláiban.

Urbán László közgazdász, gazdasági szakértő

Urbán László

Tanácsadó testületi tag

Közgazdász, bankszakember

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. Jelenleg a szlovén NLB bank felügyelőbizottságának tagja. A rendszerváltást követően országgyűlési képviselő volt. Bankszakemberként először Washingtonban dolgozott a Világbank munkatársaként, majd Magyarországon az ABN AMRO Bankban, később a Postabank üzleti vezérhelyetteseként. New Yorkban a Citigroupnál globális termékfejlesztésekért felelős vezető, majd a Magyar Nemzeti Bank igazgatója, később az OTP Bank igazgatósági tagja. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) korábbi igazgatósági tagja.

Ürge-Vorsatz Diána

Tanácsadó testületi tag

Fizikus-klímakutató

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. Hazánk egyik vezető fizikus-klímakutatója, az ENSZ Nobel-békedíjas Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének alelnöke. A  Közép-Európai Egyetem professzora, az Éghajlatváltozási és Fenntartható Energiapolitikai Központ igazgatója. Számos publikációja jelent meg a környezet- és energiatudomány, elsősorban az éghajlatváltozás mérséklése témakörében.

Závecz Tibor közpolitika szakértő

Závecz Tibor

Tanácsadó testületi tag

Szociológus, közvélemény-kutató

Az Egyensúly Intézet társalapítója és tanácsadó testületi tagja. A ZRI Závecz Research Intézet igazgatója. A rendszerváltás óta folyamatosan készít kutatásokat a pártok társadalmi beágyazottságáról, a politikai folyamatokról, a közhangulatról, a választópolgárok politikai-ideológiai attitűdjeiről. Huszonöt éven át a Szonda Ipsos, majd az Ipsos véleménykutatási igazgatója volt. Társadalmi kérdésekre, politikai eseményekre fókuszáló felméréseivel, elemzéseivel folyamatosan jelen van a magyarországi médiában.

Zlinszky János szakbiológus

Zlinszky János

Tanácsadó testületi tag

Egyetemi docens, szakbiológus

Az Egyensúly Intézet tanácsadó testületi tagja. Az Európai Parlament delegáltja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) Igazgatótanácsában és Ügyvezető Testületében. Ezt megelőzően az Egyesült Nemzetek Tagországai Nyílt Munkacsoportjának (UN OWG) szakértőjeként New Yorkban dolgozott. Korábban a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosának Hivatalában a Stratégiai és Tudományos Főosztály vezetője volt. Sólyom László köztársasági elnök egykori környezetpolitikai főtanácsadója.

Bart István klímapolitika szakértő

Bart István

Külső szakértő

Klímapolitikai szakértő

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Húsz éve foglalkozik éghajlatpolitikával, a klímaválság társadalmi hatásaival, a kibocsátások csökkentésével, illetve klímaalkalmazkodással. Korábban a Magyar Energiahatékonysági Intézet alapító ügyvezetője. Ezt követően az Európai Bizottság Klímapolitikai Főigazgatóságán dolgozott Brüsszelben. A magyar államigazgatásban az EU kibocsátáskereskedelmi rendszerének bevezetését irányította.

Holoda Attila

Külső szakértő

Energetikai szakértő

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Olajmérnök, MBA menedzser, PhD, energetikai szakértő, címzetes egyetemi docens és az Aurora Energy Kft. ügyvezető igazgatója. 23 évig dolgozott a MOL-nál, ahol 13 évig felsővezetőként irányította a szénhidrogén-kutatást, -termelést, a gáztárolást és a gázfeldolgozást, majd a teljes eurázsiai térség szénhidrogén-bányászati vezetője volt. Rövid ideig az NFM energetikáért felelős helyettes államtitkára volt. Jelenleg energetikai tanácsadást nyújt cégeknek, bankoknak és önkormányzatoknak.

Horváth Áron közpolitika szakértő

Horváth Áron

Külső szakértő

Közgazdász

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont alapító-vezetője, ahol az ingatlanpiachoz és a városokhoz kapcsolódó kutatói, elemzői, tanácsadói, oktatási munkát végez. Rendszeresen publikál közgazdaságtudományi szakfolyóiratokban, üzleti és közpolitikai döntéshozók számára készít stratégiai döntéselőkészítő anyagokat, valamint egyetemi szinten oktat város- és ingatlangazdaságtant.

Lannert Judit oktatáspolitikai szakértő

Lannert Judit

Külső szakértő

Oktatáskutató, a T-Tudok senior kutatója

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Harminc éve foglalkozik az oktatással. Az Országos Közoktatási Intézet Kutatási Központjának igazgatója, majd az intézet tudományos főigazgatóhelyettese volt. Alapítója a T-Tudok Tudásmenedzsment és Oktatáskutató Központnak, valamint a szülőknek szóló Kölöknet közösségi portálnak. A Kreatív Partnerség Magyarország program kutatójaként elkötelezett híve a kreativitás fejlesztésének az iskolákban.

Ravasz Ábel szociológus, szakpolitikai szakértő

Ravasz Ábel

Külső szakértő

Szociológus, politológus

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. A szlovákiai Dunaszerdahelyen született. Tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Corvinus Egyetemen, valamint a New York-i Columbia University-n folytatta. Szociológusként terepmunkáját Gömörben végzi, több helyi civil szervezet tagjaként, alapítójaként. A kisebbségi és emberi jogokkal, valamint régiófejlesztéssel foglalkozó pozsonyi Bél Mátyás Intézet egyik alapítója, jelenleg elnöke. 2016 és 2020 között a szlovák kormány romaügyi kormánybiztosaként dolgozott.

Szilágyi Katalin közgazdász, gazdasági szakértő

Szilágyi Katalin

Külső szakértő

Közgazdász, egyetemi oktató

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. Dolgozott tanársegédként a Budapesti Corvinus Egyetem Makroökonómia Tanszékén, innen került a Magyar Nemzeti Bankba modellezőnek. Később a Magyar Nemzeti Bank és a Nemzetközi Valutaalap közötti technikai együttműködés magyar kapcsolattartója lett. Ezt követően a prágai székhelyű OGResearch nevű tanácsadó cég vezető közgazdásza, majd budapesti irodájának vezetője. Az Egyensúly Intézet korábbi vezető elemzője, gazdasági szakértője.

Szöllősi-Nagy András hidrológus

Szöllősi-Nagy András

Külső szakértő

Hidrológus

Az Egyensúly Intézet külső szakértője. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víz- és Környezetpolitikai Tanszékének professzora és vezetője. Huszonöt évig az UNESCO vezető tisztviselőjeként dolgozott, először Párizsban, a Nemzetközi Hidrológiai Program főtitkáraként, majd azt követően a delfti UNESCO–IHE Institute for Water Education rektoraként. A Marseille-ben székelő Víz Világtanács korábbi kormányzója. A UN­–Water és az UNESCO–IHP Kormányközi Tanácsának elnökeként is szolgált. Számos hazai és nemzetközi díj birtokosa.