Skip to main content

Az Egyensúly Intézet igazgatója beszédében a magyar nagyvárosok elnéptelenedésének veszélyéről és a szuburbanizáció, azaz a városi szétterjedés megakadályozásának lehetőségeiről beszélt. 

 

A nagyvárosok, megyeszékhelyek fenntarthatóbbak, mint a kertvárosok – Budapesten jóval kevesebb energiát, gázt és villanyt fogyasztanak egy főre vetítve, mint az agglomerációban és a kistelepüléseken, ráadásul Budapesten 2-2,5 évvel tovább is élnek az országos átlagnál.” – hangsúlyozta Boros Tamás, igazgatónk. Ennek ellenére nagyvárosaink népessége folyamatosan csökken, így ma a szuburbanizáció jelenti számukra az egyik legnagyobb veszélyt. 

 

A jelenlegi trendekből egyértelmen látszik, hogy célzott közpolitikai beavatkozások nélkül Magyarországon a szuburbanizáció, vagyis a városok szétterülése, a központ fogyása és az egyfunkciós, hiányos infrastruktúrával ellátott agglomeráció bővülése a következő évtizedekben tovább fog folytatódni.

Az Egyensúly Intézet független agytröszt álláspontja, hogy a nagyvárosi szétterjedés szakpolitikai eszközökkel, tudatos, hosszú távú stratégiai tervekkel befolyásolható folyamat. Szakpolitikai javaslatcsomagunk a nagyvárosaink élhetőbbé és vonzóbbá tételéről ITT olvasható.