Skip to main content

Boros Tamás az Egyensúly Intézet igazgatója és társalapítója. Politikai elemző. A Magyarország 2030 – Jövőkép a magyaroknak című könyv társszerzője.

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett nemzetközi tanulmányok szakértőként európai politikai elemzői szakirányon. Ezzel egyidőben az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen (ELTE) filmtörténetet és filmelméletet is tanult. 2002-től a Pillar Alapítvány igazgatója volt, ahol európai uniós témák oktatásával és a lakosság tájékoztatásával foglalkozott annak érdekében, hogy javítsa a társadalom felkészültségét Magyarország európai uniós csatlakozása előtt. Boros Tamás vezetése alatt a Pillar Alapítvány az egyik legnagyobb európai uniós témákkal foglalkozó civil szervezetté vált Magyarországon. Munkájáért 2005-ben elnyerte a német Schwarzkopf Alapítvány “Év európai fiatalja” díjat.

2007-től először röviden az Európai Parlamentben, majd a Magyar Köztársaság Külügyminisztériumában, végül az Európai Bizottságban dolgozott szakértőként EU-kommunikációs témákon. Az Európai Bizottságban feladatai közé tartozott a Lisszaboni Szerződés és az Európai Unió bővítésének kommunikációs tervének kidolgozása, valamint az Európai Unió tagországaiban végzett közvélemény-kutatások elemzése és beépítése az uniós döntéshozatalba.

2008-ban társalapítója volt a Policy Solutions politikai elemző intézetnek, melynek stratégiai igazgatójaként dolgozott 11 éven át. Ez alatt több tucat magyar és angol nyelvű tanulmánynak volt a szerzője, többek közt a magyar és az európai demokrácia fejlődése, az euroszkepticizmus és a populizmus témájában. Kiemelt kutatási területe a magyar választók politikai attitűdje, ennek keretében a Politikai Osztálylétszám, A magyar álom, valamint a Politikai útmutató Magyarországhoz című kiadványok szerkesztője volt. A Policy Solutions egyik vezetőjeként több száz interjút adott, többek közt a BBC, a The Economist, a CNBC, a The Financial Times, a Le Monde, a Die Zeit, az Al Jazeera, a The New York Times, a Newsweek, valamint a Politico számára. Közel egy évtizeden át a HírTV és az ATV politikai elemzőműsorainak állandó vendége volt. Előadásokat tartott a London School of Economics (LSE) diákjainak az Egyesült Királyságban, az Európai Parlament tagjainak Brüsszelben, és a világ tucatnyi más országában Németországtól az Amerikai Egyesült Államokig.

Boros Tamás 2018-ban Kozák Ákossal és Závecz Tiborral közösen megalapította az Egyensúly Intézetet. Az alapítása óta az agytröszt igazgatójaként dolgozik, ahol az intézet munkájának irányításán túl tucatnyi szakpolitikai javaslatcsomag kidolgozásában vett részt, valamint gyakran ír publicisztikákat vezető magyar médiumok számára.

A Mensa HungarIQa tagja. Feleségével kulturális és közéleti szalonok rendszeres szervezője. Hobbija a filmtörténet és az utazás. Eddig a világ több mint 100 országát járta be Eritreától Vanuatuig.