Skip to main content
Megtartotta második ülését a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal!
Az Egyensúly Intézet, Magyarország független szakpolitikai agytrösztje a Magyar Önkormányzatok Szövetségevel, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége – TÖOSZszal és a Budapesti Önkormányzatok Szövetségével együttműködve decemberben indította el a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal nevű egyeztetéssorozatot.
Az Egyensúly Intézet olyan Magyarországban hisz, ahol különféle politikai víziók és szakpolitikai javaslatok szabadon versengenek. Olyan Magyarországban, ahol a közbeszédet nem a politikai hatalmi harc, hanem az ország jövőjéről szóló szakmai vita, és az azokból kialakuló konszenzus uralja.
Az Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal célja pártpolitikai hovatartozástól függetlenül a magyarországi polgármesterek, szakmai szervezetek és piaci szereplők szigorúan szakmai alapú, közös gondolkodásának elősegítése az energiaválsághoz és a magas inflációhoz kapcsolódó kihívások leküzdése érdekében.
A szakmai egyeztetés a konkrét megoldások, nemzetközi és hazai jó gyakorlatok kereséséről szólt, a résztvevők az egyeztetésen körüljárták az energiaválsággal kapcsolatos rövid és hosszú távú kihívásokat, valamint áttekintették az általános jogszabályi környezetbe való lehetséges beavatkozási pontokat.
A közös gondolkodás során összegyűjtött ötletek és felvetések alapján az Egyensúly Intézet szakértői ki fognak dolgozni egy gyakorlatorientált, innovatív szakpolitikai javaslatcsomagot, amelyet a résztvevők még februárban, a Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal harmadik ülésén fognak megvitatni, hogy ezt követően közös álláspontként erjeszthessék a döntéshozók elé.
Az eseményen részt vett Boros Tamás, az Egyensúly Intézet igazgatója, Filippov Gábor kutatási igazgató és Csernus Dóra vezető környezet- és klímapolitikai szakértő.