Skip to main content

Megjelent az Egyensúly Intézet szakpolitikai javaslatcsomagja a népegészségügyi rendszer reformjáról, amelynek középpontjában a megelőzés és az egészségfejlesztés áll.

Több mint egy tucat egészségügy szakember segítségével, több  mint féléves előkészítő munka után elkészült a népegészségügyi reformról szóló szakpolitikai javaslatunk. A “Hogyan leszünk egészséges nemzet?” címet viselő dokumentumot az Egyensúly Intézet igazgatója, Boros Tamás és kutatási igazgatónk, Filippov Gábor mutatták be április 28-án. Az eseményen a hazai népegészségügy aktuális helyzetéről meghívott vendégünkkel, Zacher Gáborral is beszélgettünk.

Az egészségügy nem betegségügy

A magyarok közel 5 évvel élnek rövidebb ideig az uniós átlagnál, és évi 23 ezer honfitársunk életét lehetne megmenteni. Ha jól működne a népegészségügyi rendszer, kevesebben betegednének meg, illetve az egészségügyi ellátórendszer terhei is jelentősen enyhülnének. Az egészségügy nem betegségügy: olcsóbbá és hatékonyabbá válik, ha a megelőzés és az egészségfejlesztés áll a középpontban. Az Egyensúly Intézet most megjelent javaslata a népegészségügyi rendszer jobbá tételével foglalkozik.

Ehhez változtatnunk kell a negatív társadalmi-gazdasági tényezőkön, az egészségre pedig tőkeként, stratégiai befektetésként kell tekintenünk. Ha elfogadjuk, hogy az egészségügy társadalmilag meghatározott, akkor elemi érdekünk, hogy az egészség mint tőke elvnek minden szakpolitikai beavatkozást át kell hatnia. Ennek érdekében a szakpolitikai javaslatunkat eljuttatjuk a hamarosan megalakuló új országgyűlés valamennyi  képviselőjének is.

Megelőzés, ismeretterjesztés, szűrés

Rossz egészségmutatóink fő okai: az egészségtelen táplálkozás és a kevés mozgás, a túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a légszennyezettség. Egy modern népegészségügyi rendszer az egészségi állapotra ható társadalmi tényezőkre, valamint az emberek életmódjára igyekszik hatni.

Az Egyensúly Intézet javasolja, hogy az alapellátás prevenciós célú megerősítése érdekében jöjjenek létre több szakma képviselőit összefogó csoportpraxisok, amelyek ötéves ciklusokban végrehajtják a 35 és 64 év közötti magyarok általános egészségügyi állapotfelmérését. A háziorvosok bérezésében jusson nagyobb szerep a teljesítmény ösztönzésének! A felnőttkori egészségfejlesztés érdekében a védőnői hálózat mintájára legyen hungarikum a felnőtteket segítő védőnői szolgálat! A leghátrányosabb helyzetűeket közösségi egészségőrök segítségével érjük el!

Fejlesszünk digitális egészségnaptárat, vagyis személyre szabott okosteleon-applikációt, amely a szükséges szűréseken és oltásokon való részvételre ösztönöz! Ennek használatát egészséglottóval, vagyis a felhasználók között pénznyeremény kisorsolásával motiváljuk! Az egészségügyi szűréseket támogassuk szűrési pontokra való szállítással, gyermekfelügyelettel és plusz szabadnappal!

Sávos termékadó, “zöld sugárutak”

Az Egyensúly Intézet azt javasolja, hogy tegyük sávossá és többkulcsossá a népegészségügyi termékadót (chipsadót). Tiltsuk be az egészségtelen élelmiszerek gyermekeknek szóló reklámozását! Ösztönözzük, hogy a forgalmas üzletekben orvosok és dietetikusok segítsék az egészségtudatos élelmiszer-vásárlást! A iskolákban szervezzünk interaktív egészségprogramokat! Töröljük el az osztályzást a testnevelésórán, ehelyett digitális eszközökkel és élményközpontú feladatokkal szerettessük meg a testmozgást!

Vezessük be az egészségügyi TAO-támogatást, hogy ezzel ösztönözzük a munkahelyi prevenciót és egészségfejlesztést! Az idősek számára hozzunk létre országos telemonitoring-rendszer, emellett alanyi jogon járjon a távgondozás! A települések között és városokon belül hozzunk létre “zöld sugárutakat”, vagyis összefüggő, természetes közlekedési útvonalakat – 2030-tól évente 100 kilométer ilyen útszakaszt építsünk!

Esélyteremtés – a szegénység csökkentése

Mivel az egészség társadalmilag meghatározott, egészségmutatóink javításának leghatékonyabb eszköze a szegénység csökkentése. Ehhez a szociális transzferek hatékonyabbá tétele és az álláskeresési támogatási rendszer átalakítása mellett az esélykülönbségeket ellensúlyozó, általánosan jó minőségű közoktatásra van szükség.

A dokumentum, ahogy az összes eddigi javaslatunk, mindenki számára elérhető honlapunkon ide kattintva.