Skip to main content

2022 végére a magyarországi települések párját ritkító válsággal szembesültek. Az energiaárak tartós növekedése, az orosz agresszió nyomán keletkezett nemzetközi piaci bizonytalanságok, valamint az elhúzódó infláció hatására a hazai önkormányzatokra egyik hónapról a másikra kezelhetetlennek tűnő plusz költségek nehezedtek, amelyek miatt nemcsak a költségvetésük, hanem a felelősségi körükbe tartozó legalapvetőbb közszolgáltatások ellátása is veszélybe sodródott. Mivel a helyzet párthovatartozástól és világnézettől függetlenül mindenkit érintett és érint, nyilvánvalóvá vált, hogy a megoldáshoz is széles körű összefogásra, politikai részérdekektől mentes, közös szakmai munkára van szükség.

Az Egyensúly Intézet 2023 ősze és 2024 tavasza között szerte az országban 15 helyszínre látogatott el, ahol a helyi döntéshozókkal és a környező települések vezetőivel megvitatta a legfontosabb energetikai kihívásokat. Az agytröszt egyrészt Hogyan növeljük a magyar települések válságállóságát címmel javaslatcsomagot dolgozott ki, amelyet az egyes helyszíneken megvitattak a helyi önkormányzati döntéshozókkal. Másrészt az Egyensúly Intézet kiterjedt gyakorlati tapasztalatokkal bíró külső szakértőket kért fel, hogy az egyeztetéseken konkrét megoldásokat javasoljanak az önkormányzatoknak az energiafelhasználás csökkentésére és a fosszilis energiahordozókról való leválásra.

Az Egyensúly Intézet célja, hogy olyan konkrét, kézzelfogható szakpolitikai javaslatokkal segítse az önkormányzatokat a válsághoz kapcsolódó legsürgetőbb problémák kezelésében, amelyek alapján a települések érdemben elmozdulhatnak a hosszú távú válságállóság irányába.

A teljes szakpolitikai javaslatcsomag ide kattintva elérhető.