Skip to main content

Magyarország ma az Európai Unió legszegényebb tagállamai közé tartozik. A magyar gazdaságban azonban jóval több lehetőség rejlik. Célunk az, hogy jó gazdaságpolitikával, a magyar gazdaság dinamizálása révén hazánk 2030-ra az EU gazdagabb országai közé tartozzon.

Az elmúlt bő másfél évtizedben a magyar gazdaság mintegy 30 százalékkal teljesített alul a lehetőségeihez képest. Ha nem változtatunk, a nemzetközi környezet romlása, a munkaképes korú lakosság csökkenése és a technológiai fejlődés miatt felzárkózás helyett a leszakadás fokozódására számíthatunk.

A magyar állam ma nagy és nagyon aktív, de rossz teljesítményt nyújt. Költségvetésünk szerkezete  a növekedés ellen hat, a bérek adóterhei nemzetközi összehasonlításban magasak, az adórendszer pedig rosszul célzott és kiszámíthatatlan. A korrupció a gazdaságot sújtó adóként, az államadósság  és az infláció a túl magas kockázati felárral fogja vissza a növekedést; az állami finanszírozás pedig torz ösztönzőket épít a piacba. Mindez a magyar gazdaság rugalmasságát és válságállóságát is csökkenti.

 

A teljes szakpolitikai javaslatcsomag ide kattintva érhető el.