Skip to main content

Évente 12–13 ezer magyar hal meg a levegőszennyezettség miatt. Célunk, hogy ezeket az életeket megmentsük, illetve hogy javítsuk a magyarok életminőségét és növeljük egészségben eltöltött életéveik számát. A légszennyezés ugyanakkor jelentős részben szegénységi probléma: ügyelni kell rá, hogy ne a szegények legyenek a levegőtisztaságért folytatott küzdelem vesztesei.

A legfontosabb levegőszennyező anyagok: a szálló por és a nitrogén-oxidok. Mivel ezek jelentős részben a lakossági fűtésből származnak, a légszennyezés elleni fellépés során is ez az egyik fő beavatkozási terület.

Be kell tiltani a lignit kitermelését és az azzal való fűtést. A szilárd tüzelőanyagot használó rászorulók számára biztosítani kell a fenntartható erdőgazdálkodásból származó fát. A szociálistűzifa-támogatást nem a települések lélekszámához kell kötni. Azoknak a háztartásoknak az esetében, amelyeknél be van vezetve a gáz, de anyagi okokból a szilárd tüzelést választják, ideiglenesen támogatni kell a gázfűtésre való visszatérést.

 

A teljes szakpolitikai javaslatcsomagot az alábbi linken tekintheti meg:

https://egyensulyintezet.hu/wp-content/uploads/2022/06/ei_epuletfutes_javaslat_v3-1.pdf