Skip to main content

Smart Budapest Fórum 2024

Smart Budapest Fórum

Megrendezésre került a Smart Budapest Fórum, idén a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány és az Egyensúly Intézet közös szervezésében

 

Az élhető nagyváros a világon mindenütt a gazdasági növekedés motorja, az innováció központja, valamint a fenntartható jóléti társadalom alapja.

Hiszünk benne, hogy Budapest fejlesztése nemzeti (köz)ügy, hiszen egy gazdaságilag vonzó és az egész régió számára inspiratív világváros nélkül egy országot szükségszerűen a gazdasági, kulturális és politikai középszerűség jellemzi. Hiszünk abban, hogy Budapestet – mint a kelet-közép-európai régió egyik vezető városát – vissza lehet és vissza is kell emelni a régió térképére.

Így a 2024-es Smart Budapest Fórum központi témája volt, hogy hogyan lesz Budapest Kelet-Közép-Európa vezető városa.

 

  • Hogyan állítsuk meg Budapest lakosságának csökkenését?
  • Hogyan lesz a főváros ismét kétmilliós város?
  • Hogyan lesz ismét vonzó a főváros a kreatív fiatalok és az innovatív cégek számára?
  • Hogyan lehet bevonni a magyar és külföldi vállalkozásokat a város fejlesztésébe?
  • Hogyan lesz több és modernebb lakás Budapesten, és mit kezdjünk az üres lakásokkal?
  • Hogyan teremtsünk inspiráló közösségeket a budapestiek számára?
    Hogyan vonjuk be a velünk élő expateket?
Az idei Fórum célja volt, hogy több száz hazai és külföldi politikai és gazdasági döntéshozó, véleményformáló figyelmét felhívjuk ezekre a kérdésekre és megoldásokat ajánljunk Budapest vonzerejének növelésére.  Az egynapos nemzetközi konferencia folyamán külföldi és hazai szakértők segítségével körbejártuk a vonzó nagyváros fejlesztésének társadalmi, politikai és gazdasági aspektusait.
A konferencia kiemelt előadói voltak: Kerpel-Fronius Gábor, főpolgármester-helyettes; Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium államtitkára; Vitézy Dávid, közlekedési és város-mobilitási szakértő, korábbi közlekedésért felelős államtitkár; Wim De Kinderen, az eindhoveni Brainport Development európai ügyekért felelős programigazgatója; Omar Al-Rawi, a bécsi közgyűlés tagja; Ilyés Márton, a BVK elnöke, illetve Boros Tamás, agytrösztünk igazgatója.
A konferencián bemutatásra került agytrösztünk városkoncepció-videója is. A videóban egy virtuális sétán keresztül nyerhetünk betekintést, hogyan is nézne ki 2030-ban egy olyan 15 perces városnegyed, amelyben az összes szakpolitikai javaslatunk megvalósul.
Boros Tamás, agytrösztünk igazgatójának a bevezető előadása ITT megtekinthető.

Sajtómegjelenések:

Portfolio

Portfolio

Telex

Szabad Európa