Skip to main content

A független szakpolitikai agytröszt, az Egyensúly Intézet is részt vesz egy, az Európai Klímavédelmi Kezdeményezés égisze alatt futó nemzetközi projektben. A projektet vezető környezet- és klímapolitikai szakértőnk, Csernus Dóra koordinálja.

A nehézipari dekarbonizáció az egyik legnehezebb része a klímasemlegesség felé vezető útnak, mert a szektornak az energetikai kibocsátások mellett folyamatkibocsátásai is vannak, melyek csak technológia-váltással kezelhetők.
Az Európai Klímavédelmi Kezdeményezés (EUKI – European Climate Initiative) égisze alatt futó projektben most a zöld kötvények kerültek a középpontba.
Az Egyensúly Intézet egy asztalhoz ültetett acélipari, építőipari, pénzügyi és kormányzati szereplőket, hogy megvitassák, milyen lehetőséget nyújthatna a fenntartható finanszírozás az ipari üvegházgáz-kibocsátások csökkentésében.
Vezető környezet- és klímapolitikai szakértőnk, Csernus Dóra, és vezető közgazdászunk, Becsey Zsolt előadásait követően a UN Environment Programme fenntartható pénzügyi tanácsadója, Gyura Gábor mutatta be a zöld kötvénypiacban rejlő lehetőségeket. Külön köszönjük neki az izgalmas előadást!
A beszélgetésből kirajzolódott, hogy a hatékonyabb forrásbevonáshoz egyrészt javítani kell a pályázati kultúrát Magyarországon, másrészt előnyt jelent, ha kisebb vállalatok valamilyen formában összefognak, és úgy lépnek a kötvénypiacra.
Köszönjük minden résztvevőnek: Botos Barbara (Energiaügyi Minisztérium), Fazekas Roland (Carboferr Kereskedőház Zrt.),
Gyura Gábor (UNEP), Szaniszló Bálint (Erste Bank Zrt.), Kiss Péter (Amundi Alapkezelő Zrt.), Tóth Tamás (CIB Bank Zrt.), Váraljai Béla (ÓAM Ózdi Acélművek Kft.), Pordán Zsigmond (VOSZ), Holczinger Norbert (MNB).