Skip to main content

Több mint egy éves kutatómunka eredményeként elkészült a „Megatrend Index”.

 

A Megatrend Index objektív összehasonlító adatok elemzésével és bemutatásával, illetve egy újszerű módszertant alkalmazva értékeli Magyarország és a többi európai uniós ország gazdasági, technológiai, környezeti és társadalmi jellemzőit.

A jövőben évente kiadott indexek összevetéséből fontos tendenciák olvashatók ki arra vonatkozóan, hogy mennyire felkészült egy ország a következő évtized legfontosabb gazdasági és társadalmi kihívásaira és milyen területeken kell javulnunk annak érdekében, hogy 2030-ra sikeresebb ország legyünk.

Az indexben öt globális trend mutatóit vizsgáljuk. Ezek a trendek az oktatás, a digitalizáció, a fenntarthatóság, az egészségügy és a társadalmi kohézió.

Az egyes trendekben elért mutatóink elősorban nem egy-egy aktuális év intézkedéseinek eredményei és nem csupán az aktuális kormány működésének sikere vagy kudarca. A trendeken évek alatt tudunk változtatni, de ha időben elkezdjük, akkor 2030- ra Magyarország még sikeresebb, boldogabb, versenyképesebb országgá válhat.

 

Magyarország a Megatrend Index eredményei alapján az európai uniós középmezőny alján helyezkedik el. Legjobban a társadalmi kohézió tekintetében állunk: itt a 28 uniós tagállam közül a 18. helyen vagyunk. Ezt követi a fenntarthatósági és az oktatási alindexen elért helyezésünk (19. hely mindkettőn), majd a digitalizáció (20. hely). Magyarország a 21. században fontos 5 megatrend tekintetében az egészségügyi alindexen áll a legrosszabb helyen, a 24. helyezést értük el 28 ország között.

 

A Megatrend Index olyan, az európai államokban mérvadó változásokat mér fel, amelyek segítségével hosszú időtávon összehasonlíthatóvá válik az EUtagállamok fejlettségi szintje, valamint az egyes kulcsterületeken az állampolgári tudatosság mértéke.

Az indexről készült tanulmányt itt olvashatják.