Skip to main content

A többi országhoz képest az Európai Unióban nálunk a második legkevesebb a százezer főre vetített rablások száma, ugyanakkor a legrosszabb eredményt értük el a megelőzhető betegségben elhunytak számában – többek között ez derül ki az Egyensúly Intézet friss kutatásából.

Némi optimizmusra adhat okot, hogy csökkent a rendszeres, tiszta szeszben mért alkoholfogyasztás, valamint a rendszeresen dohányzók aránya is.  

Sokat romlott Magyarország oktatási rendszerének helyzete, de az egészségügy és a környezetvédelem területén is csak marginális előrelépés történt – ez olvasható ki abból az elemzésből, amelyet az Egyensúly Intézet készített.

A szakpolitikai elemzőintézet úgynevezett Megatrend Indexe azt jelzi, hogy hogyan állnak az egyes európai uniós országok a 21. századot meghatározó globális változásokra való felkészülésben. A most megjelent kutatásban az oktatás, a digitalizáció, a környezetvédelem, az egészségügy és a társadalmi kohézió volt terítéken.

A Megatrend Index eredményei alapján Magyarország az európai uniós középmezőny alján, az alsó egyharmad tetején helyezkedik el. Legjobban a társadalmi kohézió tekintetében állunk: itt a 27 uniós tagállam közül a 15. helyen vagyunk. Ezt követi a „tisztaország-alindexen”, vagyis a környezetvédelmi téren elért 19., illetve a digitalizációs alindexen elért 20. helyünk.

Hazánk a 21. században fontos öt megatrend tekintetében két alindexen is a sereghajtók közé tartozik: az egészségügyi és az oktatási dimenzióban is csupán a 24. helyen álltunk a vizsgált időszak végén.

A 24.hu-n megjelent cikk IDE kattintva, a Megatrend Index összefoglaló riportja pedig IDE kattinva érhető el.