Skip to main content

Az Egyensúly Intézet célkitűzése, hogy Magyarország 2030-ra sikeresebb és élhetőbb országgá váljon. Jövőképünk és szakpolitikai javaslataink egyaránt szem előtt tartják, hogy Magyarország a következő évtizedben nemcsak a nyugat-európai országoktól, hanem régiós versenytársaitól is lemaradhat, ha nem képes reagálni a közeljövőt alakító legfontosabb trendekre és változásokra.

Épp ezért Magyarország és a többi európai uniós ország gazdasági, technológiai, környezeti és társadalmi változásainak értékelése céljából megalkottuk az Egyensúly Intézet Megatrend Indexét. Az Index az oktatás, a digitalizáció, a környezetvédelem, az egészségügy, valamint a társadalmi kohézió területeit vizsgálja, objektív, hosszú időtávon összehasonlítható számadatok alapján.

A kiválasztott öt dimenzióban nyomon követhető az egyes országok fejlesztéseinek, szakpolitikai döntéseinek sikeressége. A vizsgált területeket egyúttal kitörési pontoknak is tekintjük: az e területek fejlesztési irányairól, jövőjéről szóló viták beemelése a közéleti gondolkodásba lehetővé tenné, hogy a magyarországi közpolitikai diskurzus korszerűbbé és elmélyültebbé válhasson.

Az évente kiadott Megatrend Index követhetővé és értékelhetővé teszi a legfontosabb területeken meghozott szakpolitikai döntéseket.

Ezek elemzése és a tanulságok leszűrése elősegítheti, hogy 2030-ra Magyarország sikeresebb, egészségesebb és versenyképesebb országgá váljék. A Megatrend Index 2023-ban jelenik meg harmadik alkalommal.

A Megatrend Index százfokú skálán vizsgálja az egyes országokat, amelyen a 0 a legalacsonyabb, a 100 pedig a legmagasabb értéket jelöli. Az indikátorok eredményei alapján – a megfelelő statisztikai számítások elvégzését követően – minden évben minden ország kap egy pontszámot: a magasabb pontszám a jobb teljesítményt jelöli. A Megatrend Index skálája alapján így összevethetővé válik az országok teljesítménye és a változások iránya. Minden évben arra törekszünk, hogy az alindexek alá a legjobb komponensek kerüljenek be, ezért előfordul, hogy az indikátorok listáját felülvizsgáljuk. A 2023-as Megatrend Indexet módszertani megfontolásokból átalakítottuk, egyes helyeken pedig kibővítettük. Erről részletesen az átfogó elemzésben lehet olvasni.

A 2023-as Megatrend Index összefoglaló riportja IDE kattintva érhető el.