Skip to main content

Az Egyensúly Intézet Megatrend Indexe az európai országok hosszú távú sikerét meghatározó trendeket követi nyomon.

Célja, hogy bemutassa, hogyan állnak az egyes európai uniós országok – köztük Magyarország – a 21. századot meghatározó globális változásokra való felkészülésben. A Megatrend Index 2022- ben jelenik meg második alkalommal.

Az indexben öt globális trend mutatóit vizsgáljuk. Ezek a trendek az oktatás, a digitalizáció, a környezetvédelem, az egészségügy és a társadalmi kohézió.

Az egyes trendekben elért aktuális mutatóink elősorban nem egy-egy év intézkedéseinek eredményei és nem csupán az aktuális kormány működésének sikerét vagy kudarcát mutatják. A trendeken évek alatt tudunk változtatni, de ha időben elkezdjük, 2030-ra Magyarország még sikeresebb, boldogabb, versenyképesebb országgá válhat.

Magyarország a Megatrend Index eredményei alapján az európai uniós középmezőny alján, a hátsó harmad tetején helyezkedik el. Legjobban a tisztaország-alindex tekintetében állunk: itt a 27 uniós tagállam sorában a 17. helyen vagyunk. Ezt követi az okosország-alindexen elért 19. és a társadalmi kohéziós alindexen elért 20., majd a digitalizációs alindexen elért 21. helyünk. Hazánk az öt megatrend közül az egészségügyi alindexen áll a legrosszabb helyen: a 24. helyezést értük el a 27 vizsgált ország mezőnyében.

 

A teljes háttéranyagot az alábbi linken tekintheti meg:

https://egyensulyintezet.hu/wp-content/uploads/2022/04/Megatrend_Index_2022_Teljes-1.pdf