Skip to main content

2022 végére a magyarországi települések párját ritkító válsággal szembesültek. Az energiaárak tartós növekedése, az orosz agresszió nyomán keletkezett nemzetközi piaci bizonytalanságok, valamint az elhúzódó infláció hatására a hazai önkormányzatokra egyik hónapról a másikra kezelhetetlennek tűnő plusz költségek nehezedtek, amelyek miatt nemcsak a költségvetésük, hanem a felelősségi körükbe tartozó legalapvetőbb közszolgáltatások ellátása is veszélybe sodródott. Mivel a helyzet párthovatartozástól és világnézettől függetlenül mindenkit érintett és érint, nyilvánvalóvá vált, hogy a megoldáshoz is széles körű összefogásra, politikai részérdekektől mentes, közös szakmai munkára van szükség.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezésére Magyarország független szakpolitikai agytrösztje, az Egyensúly Intézet Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal néven szakmai egyeztetéssorozatot hívott össze annak érdekében, hogy a legfontosabb szakmai és érdek képviseleti szervezetek, valamint a releváns piaci szereplők tudására támaszkodva közös megoldások születhessenek a közös kihívásokra.

A Kerekasztal munkájának eredményeként született meg az az átfogó szakpolitikai javaslatcsomag, amelynek nyomán több, az önkormányzatok terheit csökkentő energetikai intézkedés is megvalósult.

A teljes szakpolitikai javaslat innen letölthető.