Skip to main content

Magyarországon ma egyszerre van tartós, rendszerszintű munkaerőhiány és százezres nagyságrendű munkanélküliség. Ez olyan súlyos (földrajzi és képzettségbeli) munkapiaci illeszkedési zavarokra utal, amelyek visszavetik a magyar gazdaság növekedését és az emberek jólétét.

A tartós munkaerőhiány egyik fő oka, hogy az álláskeresők sokszor nem rendelkeznek a munkaadók igényeinek megfelelő képzettséggel. Az alapfokú vagy annál alacsonyabb végzettségűek állásszerzési nehézségei jelentik az elsődleges kihívást. A második fő probléma a földrajzi illeszkedési zavarok hatása: a cégek nagyobb arányban keresnek munkavállalókat Nyugat-Magyarországon és a nagyobb városokban, míg az álláskeresők nagyobb arányban élnek Kelet-Magyarországon és kisebb településeken – a két fél pedig nehezen talál egymásra.

A munkaerőpiaci illeszkedési zavarok csökkentése érdekében növelni kell a munkavállalók képzettségi szintjét. A közoktatás általános minőségének javítása mellett csökkenteni kell a fiatalok középiskolai lemorzsolódását. Növelni kell a felsőoktatásban részt vevők arányát, mindenekelőtt a szociális ösztöndíjak kiterjesztésével. A szakmunkáshiány csökkentését nem a szakmunkásképzés arányának, hanem a minőségének javításával érhetjük el, nagyobb hangsúlyt fektetve az alapkészségek fejlesztésére és a közismereti tárgyak oktatására.

 

A teljes szakpolitikai javaslatcsomag ide kattintva érhető el.