Skip to main content

A 2023-as GDP-csökkenést követően idén újrainduló növekedésre, alacsony inflációra, csökkenő kamatokra, viszont fokozatosan leértékelődő forint-euró árfolyamra számít az Egyensúly Intézet a legfrissebb gazdasági előrejelzése alapján. Bár a munkaerőpiac feszessége csökken, a konjunktúra újraindulásával idén ismét nőni fognak a reálbérek és újra csökkenő pályára áll a munkanélküliségi ráta. Ugyanakkor a költségvetés hiánya idén várhatóan 5 százalék közelében alakul a költségvetési törvényben vállalt 2,9 százalék helyett.

 

Agytrösztünk előrejelzése szerint a magyar GDP 2024-ban 2,9 százalékkal, míg 2025-ben 3,0 százalékkal bővül. Az Egyensúly Intézet arra számít, hogy a háztartások fogyasztása és a beruházások lesznek a magyar növekedés motorjai. A német gazdaság gyengélkedése és a fellendülő import miatt a külkereskedelmi egyenleg korábbi jelentős pozitív hozzájárulása a GDP-bővüléshez idén és jövőre várhatóan megszűnik.

A gazdasági előrejelzés a következő negyedévekben a dezinfláció ütemének csökkenésével, majd az infláció enyhe, átmeneti emelkedésével számol. Így összességében  a 2024-es átlagos áremelkedés 4,3 százalékos lesz, 2025-ben 3,4 százalékra csökken az infláció. Az Egyensúly Intézet az élelmiszerek terén a globális élelmiszerár-trendek és a kedvező hazai termés következtében az általános inflációnál mérsékeltebb emelkedésre számít 2024-ben. A jegybank 2025-ben érheti el tartósan a 3 százalékos inflációs célt.

Az Egyensúly Intézet szerint a monetáris politika mind az elmúlt évtizedekhez képest, mind régiós összevetésben kiemelkedően szigorú: magas reálkamat és túlértékelt euró-forint árfolyam jellemzi. Az infláció vártnál gyorsabb csökkenése lehetővé teszi a jegybank számára, hogy gyorsítson a kamatcsökkentési ciklus ütemén. Az Egyensúly Intézet előrejelzése szerint az euró átlagos árfolyama 2024-ben a 393-401, majd 2025-ben a 403-418 forintos sávban fog mozogni.

Az egy munkanélkülire jutó betöltetlen álláshelyek száma 2023 negyedik negyedévére 0,36-ra csökkent a 2022 közepi 0,64-ről. Ez a mutató legutóbb 2017-ben mutatott hasonló értéket, ami arra utal, hogy a munkaerőpiac feszessége csökken. Ha csökkenő mértékben is, azonban a munkaerőpiac továbbra is feszes marad; így a konjunktúra beindulása miatt az Egyensúly Intézet 2024-re a foglalkoztatottság 0,6 százalékos, majd 2025-re 0,8 százalékos növekedésére számít. A gazdasági előrejelzés 2024-re a feszes munkaerőpiaci kondíciók és az élénkülő konjunktúra miatt újra a reálbérek emelkedésével számol: 2024-ben a versenyszférában 5,5 százalékkal nőnek a reálbérek. Az Egyensúly Intézet gazdasági előrejelzése szerint a munkanélküliek aránya 2024-ben 3,9, jövőre 3,8 százalék lesz.

2023-ban a kiugró infláció miatt a vásárlóerő csökkent, ami a háztartások fogyasztásának a COVID-járvány alatt tapasztaltnál is nagyobb visszaeséséhez vezetett. Az Egyensúly Intézet szerint idén és jövőre azonban a konjunktúra és a reálbérek növekedésének újraindulása folytán a fogyasztás ismét növekvő pályára állhat. A fogyasztás várakozáson felüli csökkenése nehéz helyzetbe hozta a költségvetést: 2023-ban a költségvetési hiány a második alkalommal megemelt, 5,2 százalékos hiánycélt is meghaladva 6 százalék felett alakul. Idén sem csökken 3 százalék alá a deficit, hiszen ez veszélyeztetné a kormány növekedési céljait: az agytröszt szerint a deficit 5 százalék közelébe várható. 

2024-ben Magyarország az elemzők által vártnál több uniós forráshoz jut hozzá. A monetáris környezet lazulásával, az EU-s források folyósításával és a nagy FDI-projektek felgyorsulásával az Egyensúly Intézet idén és jövőre újra a beruházások növekedését várja. Az agytröszt gazdasági előrejelzése szerint 2024-ben 6,6 százalékos, majd 2025-ben 5,4 százalékos növekedéssel számolhatunk a beruházások terén.

Az agytröszt teljes gazdasági előrejelzése ide kattintva olvasható el. 

A tanulmány elkészítésénél a 2024. február 15-éig beérkezett adatok kerültek be a gazdasági előrejelző modellbe.