Skip to main content

2023. szeptember 28-án került sor NATO és az Egyensúly Intézet második közös biztonságpolitikai kerekasztal-beszélgetésére, amelyet “A NATO a vilniusi csúcs után: értékelés magyar szempontból” címmel rendeztünk meg.

Európa és a transzatlanti közösség közvetlen biztonsága és stabilitása szempontjából kevés csúcstalálkozónak kellett a vilniusinál égetőbb kérdésekre választ adnia. Nem kérdés, hogy az idei NATO-csúcs valóban „sorsszerű” volt. A NATO és az Egyensúly Intézet által közösen szervezett beszélgetés fókusza azonban az, hogy valóban sikeresen tudott-e stratégiai válaszokat adni az idei csúcstalálkozó és valóban képes volt-e elindítani új folyamatokat a közös biztonság megerősítése érdekében.

A legfontosabb magyar biztonságpolitikai döntéshozók és szakértők részvételével zajló beszélgetés ezért két témát járt körül: egyrészt magának a csúcstalálkozónak az eredményeit, másrészt az ukrajnai háború és a NATO reakciójának következményeit a kelet-közép-európai régióra.

A rendezvényen részt vett Gion Gábor, védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkár; Sztáray Péter, biztonságpolitikáért és energiabiztonságért felelős államtitkár; Ugrósdy Márton, helyettes államtitkár; Harangozó Tamás, parlamenti képviselő; Tompos Márton, parlamenti képviselő; Kósa Lajos, parlamenti képviselő, a Honvédelmi és Rendészeti Bizottság elnöke és Petr Lunak, a NATO Nyilvános Diplomácia részlegének igazgatóhelyettese, illetve Demkó Attila, Rácz András, Tálas Péter, Bendarzsevszkij Anton szakértők. Az eseményt Boros Tamás, az Egyensúly Intézet szakpolitikai agytröszt igazgatója nyitotta meg. A kerekasztal-beszélgetést Szemerkényi Réka, az Egyensúly Intézet külpolitikai főtanácsadója, Magyarország korábbi volt egyesült államokbeli nagykövete moderálta. Az esemény magyar nyelven zajlott.

 

Az eseményről készült felvétel elérhető az Intézet Facebook oldalán és Youtube csatornáján

Sajtómegjelenések a konferenciáról:

Index

Portfolio

HVG

Válaszonline

Népszava

InfoRádió