Skip to main content

A nehézipar állítólag azon ágazatok közé tartozik, amelyeket a legnehezebb dekarbonizálni. Ezeket az ágazatokat nem csupán ezen a – mind a hő-, mind a villamosenergia-felhasználás tekintetében – magas energiaigényük, hanem úgynevezett technológiai kibocsátásuk is nagy szén-dioxid-kibocsátókká teszi.

Az EU 2050-re kitűzött klímasemlegességi célkitűzése (egyúttal Magyarország saját klímatörvényében meghatározott nemzeti célkitűzése) nem lesz elérhető ambiciózus dekarbonizációs célok és intézkedések nélkül az elkövetkező években.

A nehézipar dekarbonizációjának számos akadálya van: politikai, technológiai és pénzügyi akadályok is.

Ebben az ütemtervben megpróbálunk olyan finanszírozási kört megadni, amelyre ahhoz van szükség, hogy Magyarországon végbemehessen a cement-, acél- és vegyipari termelés dekarbonizációja. Ennek az ütemtervnek a finanszírozási lehetőségek feltárása és néhány olyan specifikus szakpolitikai javaslat is a részét képezi, amely reményeink szerint hasznos lesz mind a vizsgált ágazatok szereplői, mind a szakpolitikai döntéshozók, mind pedig a pénzügyi szektor szereplői számára.

A teljes dokumentum ide kattintva elérhető.