Skip to main content

GDP előrejelzés

Az Egyensúly Intézet gazdasági előrejelzése szerint 2022-ben 4,4 százalékos, míg 2023-ban 1,1 százalékos GDP-növekedés várható Magyarországon.

2022 második félévében a gazdaság éves növekedéséhez hozzájárul a korábbi COVID-lezárások miatt elhalasztott fogyasztás megjelenése, elsősorban a szálláshely-szolgáltatásban és vendéglátásban, de negyedéves összevetésben már a növekedés lassulására lehet számítani.

Az idei növekedésben fontos tényező a lakosság előrehozott fogyasztása és beruházása (például az energiatakarékos készülékek területén), amit a megnövekedett energiaárak magyaráznak. A második félévben ugyanakkor már egyre erősebbek lesznek az óvatossági motívumok is.

A háztartások és a vállalatok erősebb háttérrel néznek szembe a következő hónapok fejleményeivel, mint 2009-ben. A COVID előtti néhány évben látott 4–5 százalékos GDP-növekedés helyett 2–3 százalék körüli növekedési pályán haladhat tovább a gazdaság.

Infláció előrejelzés

2022-re 14,4, míg 2023-ra 13,3 százalékos infláció várható Magyarországon. Az áremelkedés 2022 végén fogja elérni a csúcsát. A benzinárstop idén 3,4, jövőre várhatóan 3 százalékponttal csökkenti az inflációt. Ugyanakkor ha az orosz olajimport teljes mértékben megszűnne, az infláció akár további 3 százalékponttal is emelkedhet.

Ha a gázár az augusztus közepi szinten vagy afelett stabilizálódik, a rezsipolitika újbóli módosítására lehet szükség, ami az inflációt is tovább fogja növelni. Az élelmiszerek árának idei átlagos növekedése megközelítheti a 30 százalékot.

 

A teljes gazdasági előrejelzést az alábbi linken tekintheti meg:

https://egyensulyintezet.hu/wp-content/uploads/2022/09/Egyensuly_Intezet_elorejelzes_Q32022_final.pdf