Skip to main content

GDP előrejelzés

2022-ben 5 százalékos, míg 2023-ban 0,1 százalékos GDP-növekedés várható Magyarországon. A következő években az export lehet a növekedésünk motorja, míg a korábbi növekedési motorok, azaz a fogyasztás és a beruházás egyszerre állhatnak le.

Kutatásunk rámutatott arra, hogy a háztartások rendkívül kifeszített helyzetben vannak, a legtöbbjük nem tudna megbirkózni egy 100 ezer forintos rendkívüli kiadással.

A költségvetés helyzetét a jelenlegi ismereteink alapján stabilnak ítéljük meg, de ennél a tételnél fokozottak a kockázatok.

Infláció előrejelzés

2022-re 14,5, míg 2023-ra 17,5 százalékos infláció várható Magyarországon. Az áremelkedés 2023 elején fogja elérni a csúcsát, amelyet továbbra is az élelmiszerek fognak hajtani. A benzinárstop megszüntetése 2 százalékponttal emeli az inflációt. Csak 2024-től számolunk az élelmiszerárstopok kivezetésével tekintettel arra, hogy ekkor már egyszámjegy közeli lesz az infláció.

Az infláció alapvetően költség oldalról hajtott, de jelentősek a kereslet oldali tényezők is, amelyek fennmaradása fűti az inflációt.

Munkaerőpiac és keresetek

2022-ben 64,1 2023-ban 63,5 lesz a foglalkoztatottsági ráta Magyarországon. Eközben idén 3,6, jövőre 4,1 lesz a munkanélküliek aránya. A munka erőhiány enyhülése várható, de kétsebességes lesz a munkaerőpiac. Egyrészt számos ágazatban (főként turizmus-vendéglátás) lesznek elbocsátások, ugyanakkor az exportorientált ágazatokban folyamatosan magas maradhat a munkaerőkereslet. Nem számítunk magas munkanélküliségre továbbra sem.

Az építőipar negatívan fogja befolyásolni a teljes foglalkoztatást. 13 százalékos minimálbér-emelés mellett jövőre 14,3 százalékos átlagbér-emelkedéssel számolunk a versenyszférában. A reáljövedelmek 9 százalék kör ü li mértékben csökkenhetnek jövőre.

 

 

A teljes gazdasági előrejelzést az alábbi linken tekintheti meg:

https://egyensulyintezet.hu/wp-content/uploads/2022/12/ei_Q4_elorejelzes_v4.pdf