Skip to main content

Kivételes szakmai egyeztetésre került sor az Egyensúly Intézetben Fábián Gergely, iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár és Papp Roland, a Nemzetgazdasági Minisztérium főosztályvezetőjének a részvételével.

Az egyeztetésen személyesen is bemutattuk és megvitattuk az Egyensúly Intézet által koordinált átfogó szakmai javaslatcsomagot, valamint a nemrégen bejelentett otthonfelújítási programot. A hazai épületfelújítás felgyorsításáért dolgozó szakmai összefogást az Egyensúly Intézet, Magyarország legnagyobb független agytrösztje kezdeményezte tavaly ősszel, és ahhoz több száz szereplő képviseletében több tucat piaci és szakmai szervezet csatlakozott.

Óriási eredmény és siker nekünk és partnereinknek, hogy végre sor kerül egy ekkora otthonfelújítási programra, mivel az Egyensúly Intézet pontosan 2 évvel ezelőtt hívta fel a hazai gazdasági-politikai döntéshozók figyelmét arra, hogy a hazai épületállomány felújítását a Kádár-kockákkal kell kezdeni. Agytrösztünk egyik kiemelt szakpolitikai témája az évente legalább 100.000 magyar otthon energetikai felújítása, melynek révén egyszerre lenne a gazdaságunk versenyképesebb, az energiafelhasználásunk hatékonyabb, és hazánk jelentős lépést tenne a klímasemlegesség felé vezető úton.

Az egyeztetésen az Egyensúly Intézet által koordinált szövetség egyebek mellett a következő javaslatokat fogalmazta meg a hazai épületállomány energetikai megújításával kapcsolatban:

  • Minél nagyobb a fajlagos energiamegtakarítás mértéke, annál nagyobb arányú legyen az állami támogatás. Vagyis a támogatások mértékét a beavatkozás eredményeképpen elért energiamegtakarítás mértékéhez is kell kötni, a jövedelem szerinti differenciálás mellett.
  • Minden támogatási konstrukció esetén differenciált, célzott támogatásokkal érdemes segíteni az energiaszegénységben élőket.
  • A támogatásnak ne legyen feltétele, hogy az adott családi ház a gázhálózatra legyen kötve, hiszen jellemzően sok alacsonyabb jövedelmű család fűt szilárd tüzelővel — nekik is meg kell adni a lehetőséget, hogy részt vehessenek a támogatási programban.
  • Lényeges, hogy már a idèn induló konstrukcióban legyen lehetőség a gázfűtés korszerűsítése helyett hőszivattyúra cserélni a gázkazánt.
  • A szervezetek javasolják, hogy az állam a következő években törekedjen a magasan és alacsonyan képzett építőipari dolgozók számának együttes növelésére, ezáltal csökkentve a munkaerőhiány okozta elakadást a lakásfelújítási piacon. A szakképzés megújítását mindeközben érdemes összekötni a felújítási program munkaerő-szükségleteinek kielégítésével.
  • Az épületenergetikai felújítási programokhoz rendeljünk több évre szóló, kiszámítható útitervet, hogy a családok és a piaci szereplők fel tudjanak készülni. Ez mind az alapanyagellátás, mind a megfelelően képzett szakemberek rendelkezésre állása szempontjából nélkülözhetetlen, és a piaci kilengéseket is tompítja.
  • A szakmai szervezetek javasolják, hogy a jövőben az alacsonyabb energetikai besorolású ingatlanok adásvételekor kötelező legyen meghatározott energiamegtakarítást eredményező korszerűsítést vállalni. Ennek keretében a szociálisan rászorulók támogatást kapnának a felújítások elvégzésére.

A teljes szakmai javaslatcsomag IDE kattintva elérhető.

 

A javaslatcsomag összeállításban köszönjük az alábbi szakmai szervezetek és iparági szereplők több hónapos együttműködését:
Daikin Magyarország, Erste Bank, Habitat for Humanity Magyarország, K&H Bank, Lehel Radiátorgyár cégcsoport, Magyar Bankszövetség, Magyar Energiahatékonysági Intézet, Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség, Magyar Hőszivattyú Szövetség, Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete, Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, Manap Iparági Egyesület, Masterplast, NFFT Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács, OTP Bank.
Az Egyensúly Intézet koordinálásával együttműködő szakmai szervezetek a jövőben is javaslatokat tesznek a döntéshozóknak a hazai épületállomány lehető legeredményesebb felújítása érdekében.