Skip to main content

A NEMZETI ENERGIAÜGYI KEREKASZTAL SZAKPOLITIKAI JAVASLATAI A KORMÁNYZATNAK ÉS A HELYI ÖNKORMÁNYZATOKNAK

2022 végére a magyarországi települések párját ritkító válsággal szembesültek. Az energiaárak tartós növekedése, az orosz agresszió nyomán keletkezett nemzetközi piaci bizonytalanságok és az elhúzódó infláció hatására az önkormányzatokra kezelhetetlennek tűnő plusz költségek nehezedtek, amelyek miatt nemcsak a költségvetésük, hanem a felelősségi körükbe tartozó legalapvetőbb közszolgáltatások ellátása is veszélybe sodródott. Mivel a helyzet párthovatartozástól és világnézettől függetlenül mindenkit érint, nyilvánvalóvá vált, hogy a megoldáshoz is széles körű összefogásra, politikai részérdekektől mentes, közös szakmai munkára van szükség.

A Magyar Önkormányzatok Szövetsége, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége és a Budapesti Önkormányzatok Szövetsége kezdeményezésére Magyarország független szakpolitikai agytrösztje, az Egyensúly Intézet Nemzeti Energiaügyi Kerekasztal néven szakmai egyeztetéssorozatot hívott össze annak érdekében, hogy a legfontosabb szakmai és érdekképviseleti szervezetek, valamint a releváns piaci szereplők tudására támaszkodvai közös megoldások születhessenek a közös kihívásokra.

A Kerekasztal résztvevői 2022. december 12-én és 2023. január 19- én áttekintették a legfontosabb rövid, közép- és hosszú távú problémákat, majd közös munka keretében kidolgoztak egy szakpolitikai javaslatcsomagot, amelyet április 17-én tártak a döntéshozók elé.

Az alábbiakban hat nagyobb témacsoportra vonatkozóan fogalmazunk meg javaslatokat:

  1. az önkormányzatok terheinek rövid távú csökkentése;
  2.  az önkormányzatok forráshoz jutásának megkönnyítése;
  3. a települések hosszú távú válságállóságának intézményi feltételei;
  4. a megújuló energiaforrások terjedésének könnyítése;
  5. az energiahatékonysági beruházások ösztönzése;
  6. az energiaszegénység enyhítése.

Célunk az volt, hogy a válsághoz kapcsolódó legsürgetőbb problémákra konkrét, kézzelfogható szakpolitikai javaslatokat kínáljunk, amelyek alapján azonnal hozzá lehet látni a károk enyhítéséhez és a települések hosszú távú válságállóságának megalapozásához.

A javaslatcsomagot áprilisban Magyarország országos és helyi politikai, és gazdasági döntéshozói elé tártuk, abban a reményben, hogy az így meghozott intézkedések már az idei évben érdemi enyhülést hoznak a hazai települések számára.

A teljes javaslatcsomag ide kattintva érhető el.