Skip to main content

Az Egyensúly Intézet célkitűzése, hogy Magyarország már középtávon sikeresebb és élhetőbb országgá váljon. Jövőképünk és szakpolitikai javaslataink egyaránt szem előtt tartják, hogy Magyarország a következő évtizedben nemcsak a nyugat-európai országoktól, hanem régiós versenytársaitól is lemaradhat, ha nem képes reagálni a közeljövőt alakító legfontosabb trendekre és változásokra.

Épp ezért Magyarország és a többi európai uniós ország gazdasági, technológiai, környezeti és társadalmi változásainak értékelése céljából megalkottuk az Egyensúly Intézet Megatrend Indexét. Az Index az oktatás, a digitalizáció, a környezetvédelem, az egészségügy, valamint a társadalmi kohézió területeit vizsgálja, objektív, hosszú időtávon összehasonlítható számadatok alapján.

A kiválasztott öt dimenzióban nyomon követhető az egyes országok fejlesztéseinek, szakpolitikai döntéseinek sikeressége. A vizsgált területeket egyúttal kitörési pontoknak is tekintjük: az e területek fejlesztési irányairól, jövőjéről szóló viták beemelése a közéleti gondolkodásba lehetővé tenné, hogy a magyarországi közpolitikai diskurzus korszerűbbé és elmélyültebbé válhasson. Az évente kiadott Megatrend Index követhetővé és értékelhetővé teszi a legfontosabb területeken meghozott szakpolitikai döntéseket.

Ezek elemzése és a tanulságok leszűrése elősegítheti, hogy Magyarország már középtávon sikeresebb, egészségesebb és versenyképesebb országgá váljék. A Megatrend Index 2023-ban jelenik meg harmadik alkalommal.

A Megatrend Index százfokú skálán vizsgálja az egyes országokat, amelyen a 0 a legalacsonyabb, a 100 pedig a legmagasabb értéket jelöli. Az indikátorok eredményei alapján – a megfelelő statisztikai számítások elvégzését követően – minden évben minden ország kap egy pontszámot: a magasabb pontszám a jobb teljesítményt jelöli. A Megatrend Index skálája alapján így összevethetővé válik az országok teljesítménye és a változások iránya. Minden évben arra törekszünk, hogy az alindexek alá a legjobb komponensek kerüljenek be, ezért előfordul, hogy az indikátorok listáját felülvizsgáljuk. A 2024-es Megatrend Indexet módszertani megfontolásokból átalakítottuk, egyes helyeken pedig kibővítettük.

A 2024-es Megatrend Index összesített adatai alapján Svédország 2021 óta őrzi első helyét az uniós tagállamok körében. A második és a harmadik helyezésért Finnország, Hollandia, valamint Dánia volt versenyben, ám a dánok végül kiszorultak a legjobb háromból, és a hollandok kerültek a második helyre. Érdemes kiemelni Szlovénia és Észtország kiemelkedő előrelépését: mindkét tagállam hat-hat helyezést javított.

A negyedik Megatrend Index legnagyobb vesztesei egyértelműen a németek és az olaszok: négy-négy helyezést estek vissza 2021 óta. Ugyanakkor a belgák, a spanyolok, a franciák és a portugálok is eredményei is jelentősen romlottak az utóbbi években.

Közvetlen versenytársaink közül elsősorban a digitalizáció területén tudunk kiemelkedni: a csehek után a második legmagasabb indexpontszámot értük el. A társadalmi kohézió és az egészségügy tekintetében azonban Magyarország áll a legrosszabbul. Ami a többi visegrádi országot illeti: Csehország a társadalmi kohézió, a digitalizáció és az egészségügy dimenziójában is az élen áll, míg Lengyelország az oktatás, Szlovákia pedig a környezetvédelem területén került az első helyre.

A 2024-as Megatrend Index összefoglaló riportja IDE kattintva érhető el.