Skip to main content

Az Egyensúly Intézet Megatrend Indexe az európai országok hosszú távú sikerét meghatározó trendeket követi nyomon. Célja, hogy bemutassa, hogyan állnak az egyes európai uniós országok – köztük Magyarország – a 21. századot meghatározó globális változásokra való felkészülésben.

Az indexben öt globális trend mutatóit vizsgáljuk. Ezek a trendek az oktatás, a digitalizáció, a fenntarthatóság, az egészségügy és a társadalmi kohézió.

Az egyes trendekben elért mutatóink elsősorban nem egy-egy aktuális év intézkedéseinek eredményei és nem csupán az aktuális kormány működésének sikere vagy kudarca. A trendeken évek alatt tudunk változtatni, de ha időben elkezdjük, akkor 2030- ra Magyarország még sikeresebb, boldogabb, versenyképesebb országgá válhat.

Magyarország a Megatrend Index eredményei alapján az európai uniós középmezőny alján helyezkedik el. Legjobban a társadalmi kohézió tekintetében állunk: itt a 28 uniós tagállam közül a 18. helyen vagyunk. Ezt követi a fenntarthatósági és az oktatási alindexen elért helyezésünk (19. hely mindkettőn), majd a digitalizáció (20. hely). Magyarország a 21. században fontos 5 megatrend tekintetében az egészségügyi alindexen áll a legrosszabb helyen, a 24. helyezést értük el 28 ország között.

 

A teljes háttéranyagot az alábbi linken tekintheti meg:

https://egyensulyintezet.hu/wp-content/uploads/2022/02/Megatrend_Index_Tanulmany.pdf