Skip to main content

A zöld átállás célja olyan gazdaság kialakítása Magyarországon és az Európai Unióban, amely nagyobb jólléti szintet biztosít a társadalom számára. Az éghajlatváltozást okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának nettó nullára való csökkentése 2050-ig – vagyis a klímasemlegesség – az egyik sarkalatos eleme ennek az átállásnak. A klímasemlegesség elérése nélkülözhetetlen, ha meg akarjuk akadályozni a szélsőséges időjárási események gyakoriságának és intenzitásának  növekedését,valamint az azzal járó gazdasági, társadalmi és környezeti károkat.

Az átállásnak ugyanakkor rövid távon lehetnek vesztesei: egyes társadalmi, gazdasági csoportoknak jóval nehezebb lesz az átállás, de megfelelő tervezéssel a veszteségek csökkenthetők.

A klímasemlegesség eléréséhez minden szektorban mérsékelni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, ami a termelési módszereinktől a közlekedésen át a táplálkozásunking életünk minden területére hatással lesz. Ezek közül ugyanakkor az épületszektorban már a következő években látványos eredményeket érhetnénk el. Ehhez mindenekelőtt arra lenne szükség, hogy 2050-ig minden évben 100 ezer lakóingatlan mélyfelújításon, vagyis több mint 60 százalékos energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésen essen át.

 

A teljes háttértanulmány ide kattintva érhető el.