Skip to main content

Hogyan kapcsolja össze a Három Tenger Kezdeményezés a közép-kelet-európai régiót?

2024. április 22-én az Egyensúly Intézet online beszélgetést rendezett Ian Brzezinski egykori amerikai védelmi minisztériumi államtitkár-helyettessel, “Hogyan kapcsolja össze a Három Tenger Kezdeményezés a közép-kelet-európai régiót” címmel.

Ian Brzezinskit, aki jelenleg az Atlantic Council stratégiai tanácsadói csoportjának tagja, agytrösztünk kül- és biztonságpolitikai főtanácsadója, Szemerkényi Réka, volt washingtoni nagykövet kérdezte a Három Tenger Kezdeményezésről.

A külpolitikai és katonai szakértő a Három Tenger Kezdeményezésről (3SI) a következőket emelte ki:

  • Bár a közép-kelet-európai régióban több, kisebb-nagyobb sikerű együttműködési keretmegállapodásra láthattunk példát az elmúlt évtizedekben, ez a megállapodás kiemelkedik a sorból. A 3SI-ben rejlő potenciál abban áll, hogy a régió saját kezdeményezéseként, a helyi geoökonómiai potenciál tényleges kihasználásával hivatott hosszú távú gazdasági, energiabiztonsági, infrastrukturális, és ezeken keresztül akár katonai mobilitást elősegítő fejlesztések megvalósítását lehetővé tenni.
  • A regionális együttműködés egy nehéz műfaj, hiszen nemzeti helyett regionális gondolkodást igényel, gyakran nem közvetlen módon megtérülő befektetéseken keresztül. Egy tagország pénzügyi hozzájárulásával egy másik országban indulhat beruházás, ami aztán az egész régiónak kedvez, így a befektető ország is gazdasági előnyökre tesz szert. Ennek ellenére a Kezdeményezésben részt vevők közül jó pár ország még nem tett pénzügyi hozzájárulást a Három Tenger Kezdeményezés Befektetési Alapjához.
  • A Befektetési Alap működése politikai befolyástól mentes, szabad piaci alapokon próbál privát tőkét is mobilizálni. A közép-kelet-európai régió geoökonómiai helyzete, a több mint 2 trillió dolláros össz-GDP, a magas FDI megtérülési ráta, és a régió jövőbeli növekedési potenciálja vonzóvá teszi a privát tőke számára.
  • Az idei amerikai elnökválasztást sokan döntő tényezőnek gondolják a 3SI jövőjét illetően, de a Kezdeményezés amerikai támogatottsága már Obama elnöksége óta pártállástól függetlenül fennáll. A támogatás fennmaradását befolyásoló legfontosabb szempont sokkal inkább a 3SI teljesítménye lesz a közeljövőben. Ha a Kezdeményezés tovább tud fejlődni, a kapott tőkét határokon átnyúló infrastrukturális fejlesztésekre felhasználva, a további támogatás is garantálható.

A nézők kérdéseire adott válaszaiban Brzezinski kitért a kelet-közép-európai régiót érintő geopolitikai kihívásokra, az orosz-ukrán háború, az ázsiai konfliktusok, és az indo-csendes-óceáni térség európai hatásaira is. Kiemelte, hogy bár Obama, Trump, és Biden elnök is Ázsiának tulajdonított nagyobb stratégiai jelentőséget, az euroatlanti együttműködés egy tartós, kölcsönösen előnyös szövetség. Ebből kifolyólag Kelet-Közép-Európának nem kell attól tartania, hogy magára marad.

Az Index összefoglalója ITT olvasható.