Skip to main content

Szeptember 17-én nemzetközi közönség előtt, a Budapest Fórum konferencián prezentáltuk Városdiplomáciai Indexünket

 

Bár az elkövetkező évtizedekben a városdiplomácia lesz a nemzetközi kapcsolatok legdinamikusabban fejlődő területe, eddig még nem készült olyan index, amely a városok diplomáciai teljesítményét és működését értékeli.
Ezért döntött úgy az Egyensúly Intézet , hogy kifejleszti Városdiplomáciai Indexét, egy egyedülálló módszertant  a városok külpolitikai teljesítményének mérésére. Az index segítségével éves rendszerességgel össze tudjuk hasonlítani a világ fővárosainak külpolitikai törekvéseit , és ez alapján a fővárosok segítséget kapnak ahhoz, hogy szélesíthessék és fejleszthessék nemzetközi együttműködéseiket és élhetőbb, nyitottabb közösségekké válhassanak.

Közel egy év előkészület után, 2021. őszén hoztuk nyilvánosságra Városdiplomáciai Indexünk módszertanát. Kutatásunk eredményeit a Budapest Fórum konferencián mutattuk be a városdiplomáciáról szóló panelbeszélgetés keretein belül. A beszélgetést Balázs Péter korábbi külügyminiszter nyitotta meg és Korányi Dávid, a főváros városdiplomáciai csoportjának vezetője moderálta. A beszélgetésen Pozsony és Prága Városdiplomáciai csoportjainak vezetői, Zora Jaurová és Martin Churavý mellett részt vett a Német Külügyi Bizottság igazgatója, Cathryn Clüver Ashbrook és az Alfred von Oppenheim Központ az Európai Politikai Tanulmányokért program vezetője, Roderick Parkes is.

A módszertan és maga az index nem tekinthető befejezett munkának, mivel minden évben ellenőrizni kívánjuk indikátoraink hitelességét.

Az Egyensúly Intézet úgy gondolja, hogy a módszertan szélesebb körű felhasználása segíteni fogja a városdiplomácia fejlődését és a városok politikai befolyásának növekedését.

A projektet a Heinrich Böll Stiftung támogatta.

Az index módszertanáról készült rövid összefoglalót itt töltheti le (angolul).