Skip to main content

A Három Tenger Kezdeményezés (3TK) észak–déli vonalon köti össze az Európai Unió tizenhárom keleti tagállamát. célja az, hogy közlekedési, energetikai és digitalizációs projektek révén, a régió integrációjának kiépítésével olyan működő regionális piac alakuljon ki, amely hatékonyságával és méretével érzékelhető módon képes növelni a közép-európai régió versenyképességét.

A 3TK az első olyan regionális koncepció, amely a közösségi források mellett a magántőkére is támaszkodik, ezáltal pedig megtérülő és fenntartható projekteket képes megvalósítani. Az együttműködésnek fontos biztonságpolitikai aspektusai is vannak.

A 3TK közlekedési infrastruktúra-beruházásai növelni fogják a régió gazdasági és katonai mobilitását. Az energetikai projektek az energiaellátás diverzifikálásával segítik a zöld átállást és a versenyképesség növelését, emellett csökkentik a régió országainak energiafüggőségét, ezáltal is növelve az energiabiztonságukat.

Magyarország földrajzi elhelyezkedése okán a legtöbb regionális projektnek haszonélvezője lesz. A 3TK következetes végrehajtása nyomán hazánk a régió infrastrukturális, kereskedelmi és közlekedési központjává válhat. Ha kihasználjuk ezt a lehetőséget, és elősegítjük, hogy a tervezett projektek közül minél több megvalósulhasson, az politikai költségek nélkül növelné Magyarország súlyát és érdekérvényesítő képességét az EU-n beül.

Magyarországnak diplomáciai és finanszírozási szempontból is kiemelt prioritásként kell kezelnie a Kezdeményezést. Hazánk számára is elsődleges érdek annak felismerése, hogy a Három Tenger Kezdeményezésen kívül ma nincs lehetőség a kelet-közép-európai régió valóban hatékony, integrált gazdasági fejlesztésére.

A teljes szakpolitikai elemzés IDE KATTINTVA elérhető.