Skip to main content

Századunk egyik legfontosabb európai és nemzeti kihívása a gazdaság működéséhez és az emberek hétköznapjaihoz nélkülözhetetlen energia biztonságos és fenntartható biztosítása.

A gazdasági növekedés és a technológiai forradalom nyomán a világ, benne Európa és Magyarország energiaigénye is folyamatosan növekszik, miközben a mostani időszak fő kérdése egyre inkább az, hogy miből is fedezzük ezt az igényt.

Az energiaforradalom és a zöld átállás olyan léptékű változásokat fog hozni a globális gazdaságban, amelyek jelentőségükben legfeljebb az ipari vagy az információs forradalomhoz mérhetők.

Az ilyen változásoknak mindig vannak nyertesei és vesztesei, és ha Magyarország az előbbi csoportba szeretne tartozni, az energiapolitika területén is fel kell gyorsítanunk az átállást – az elmúlt évtizedekben nem az élenjárók táborát erősítettük, így jelentős lemaradást is be kell hoznunk.

Olyan energiastratégiára van szükségünk, amely egyszerre szolgálja hazánk ellátásbiztonságát, klímapolitikai céljait és gazdasági versenyképességét, miközben az emberek tűrőképességére és a gazdasági korlátokra is tekintettel van.

Ennek érdekében az alábbi kérdésekre kell választ adnunk:

  • Az egyes energiahordozók milyen kombinációjából álljon össze a következő egy-két évtized áramtermelése és végső energiafelhasználása?
  • A következő évtizedben reálisan milyen mértékben tudjuk növelni a megújuló energia részarányát az energiamixen belül?
  • Mit kezdjünk nagymértékű orosz földgáz- függőségünkkel?
  • Mit gondolunk az atomenergia jövőjéről? Miképp növelhetjük az energiahatékonyságot?
  • Hogyan tudunk felkészülni a dekarbonizációval együtt járó elektrifikációra?

A teljes háttéranyag ide kattintva elérhető.