Zombivállalatok hátráltatják a gazdasági fejlődést

2019, június 27 | 2019/5, Blog, Gazdaság, Világtrend

Kövér és lassú a világgazdaság

A gazdasági válság okozta visszaesést követően, szinte pontosan tíz évvel ezelőtt indult ismét növekedésnek az Amerikai Egyesült Államok gazdasága. Ez a tízéves korszak rekordnak számít, ugyanis amióta mérik, soha nem volt ilyen hosszú folyamatosan gyarapodó időszaka az ország gazdaságának. De ez nem csak az USA-ra igaz: a világgazdaság szintén közel tíz éve folyamatosan növekszik – igaz, egyik sem kimagaslóan magas mértékben. A neves közgazdász, Ruchir Sharma arról ír a The Times Of India hasábjain megjelent cikkében, hogy a jelenlegi körülmények mellett miért nem fenntartható hosszú távon ez a gazdasági fejlődés.

Először is fontos tudni, hogy a 2008-ban kirobbant gazdasági világválsággal szemben a nemzeti bankok alacsony kamatokkal és a pénzkibocsátás növelésével próbálták megvédeni az országok gazdaságait. Az alacsony kamatok révén a befektetéseket igyekezték ösztönözni, ami az eredeti szándékok szerint a termelékenység növelését és ezáltal a gazdasági növekedés beindítását eredményezte volna. A szerző szerint azonban a termelékenység helyett elsősorban az óriásvállalatoknövekedtek. Ez a monetáris politika ahhoz vezetett, hogy az óriásvállalatok még inkább vezető helyzetbe kerültek a piacon: jelenleg az Egyesült Államokban és Európában a főbb üzleti szektorok 65%-át jellemzően három nagyvállalat dominálja, ám ugyanez az arány 2008 előtt még csak 40% volt.

A nagyvállalatok megerősödésének számos kedvezőtlen gazdasági és társadalmi hatása van. Nagyobb piaci befolyásuk mindenekelőtt csökkenti a versenyt a szereplők között, ráadásul az innovatív startupoknak is sokkal nehezebbé vált kitörniük. Emellett számos óriásvállalat „zombivá” változik: vagyis nem termelnek elég profitot az általuk felvett kölcsönök kamatainak a törlesztéséhez, így csak további kölcsönökkel tudnak életben maradni. A fejlett gazdaságokban a vállalatok 12%-a tekinthető ilyen zombivállalatnak, ugyanez az arány az USA-ban 16%. A nagyvállalatok megerősödése ráadásul a társadalmi egyenlőtlenségeket is növeli, ami további dühöt szül az emberekben.

A szerző szerint ezek a zombivállalatok lassúvá és kövérré teszik a világgazdaságot, hiszen az óriásvállalati dominancia mellett csökkentik a termelékenységet és lassítják a gazdasági fellendülést. Ráadásul hiába tekinthető minden negatívuma ellenére legalább stabilnak ez az állapot: a válság óta alkalmazott monetáris eszközök nem képesek fenntartani ilyen mértékű növekedést, ez pedig még súlyosabb károkat okozhat a jövőben. Miután a kormányokéhoz hasonlóan a nagyvállalatok eladósodottsága is tovább növekszik, ha valamiért ismét megtörne a piaci bizalom, és a cégeknek megint csak szükségük lenne állami segítségre, nem biztos, hogy a szintén eladósodott nemzeti kormányok tudnak majd segíteni nekik.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló