Veszélyben az ezredfordulós generáció

2019, szeptember 14 | 2019/10, Blog, Statisztika, Világtrend

A következő válság végzetes lehet a fiatalokra

Annie Lowrey, a The Atlantic szerzője arról ír, hogy a jelek szerint közelgő, újabb gazdasági válság mindenki közül a mostani 22-38 éves generációt fogja a leginkább sújtani Amerikában. Ők azok, akiket már az előző világválság is súlyosan érintett, akik számára különösen küzdelmes volt a válságot követő talpra állás, és akik mostanra jóval sérülékenyebb helyzetbe kerültek, mint az idősebb nemzedékek. Ez lesz az első generáció a modern gazdaságtörténetben, amelyik rosszabb helyzetben kényszerül élni, mint az előző nemzedék.

Ennek egyik magyarázata, hogy ez a generáció a 2008-as válság éveiben a megelőző nyolcvan esztendő legrosszabb munkaerőpiaci körülményei között hagyta el az oktatást. Ez nemcsak kirívóan magas munkanélküliséggel és rossz lakhatási lehetőségekkel járt együtt, de olyan egymást követő évekkel is, amelyekben a jövedelmek jelentős mértékben csökkentek. A statisztikák szerint 2014-ben az ezredfordulós generáció férfi tagjai nem kerestek többet, női tagjai pedig egyenesen kevesebbet vittek haza, mint az X generáció tagjai az ő korukban. Sőt, mintegy 10 százalékkal kevesebb volt a jövedelmük, mint a baby boomereké – annak ellenére, hogy 2014-ben már jóval nagyobb volt a gazdaság, a fejlett országok pedig összességében jóval gazdagabbak voltak.

Az 1980-as és 1990-es években születettek jövedelmeit mindeközben már egy korábban ismeretlen, a válság idején katasztrofálisnak bizonyuló költség is terhelte: az oktatásra fordított hitelek törlesztési kényszere. Ám miközben az X generáció felsőoktatást megjárt részének még mindössze negyede vett fel diákhitelt, az ezredforduló környékén születettek körében ez az arány meghaladja az ötven százalékot. Ráadásul utóbbiak adóssága összegszerűen kétszer akkora, mint az előző generációé – ami nem is csoda, hiszen 2001 óta a tandíjak – az inflációval korrigálva is – mintegy száz százalékkal növekedtek. Az alacsony jövedelmek és magas tandíjtörlesztési költségek mérgező kombinációja ahhoz vezetett,
hogy a mostani fiatalok lényegében kiszorultak a lakhatási piacról, így elestek a vagyonfelhalmozás legkézenfekvőbb útjától.
 Az ezredfordulós generáció tagjainak ingatlanbirtoklási rátája 8 százalékkal múlja alul az X generáció és a baby boomerek hasonló életkorban mért adatát. A lakástulajdonosok medián életkora mostanra 46 évre emelkedett, ami az elmúlt négy évtizedben regisztrált legmagasabb szám.

Ebből adódóan az újabb generáció nemcsak hogy nem tudott profitálni a válság nyomán újra emelkedő ingatlanárak hozamából, de a drasztikusan növekvő lakbérek egyenesen újabb pénzügyi kihívással terhelték őket. Ez pénzügyileg a fiatalok (az albérlők) irányából az idősebbek (az ingatlantulajdonosok) irányába mutató, nagy összegű generációközi pénzügyi transzfert jelentett. Így a fiataloknak nem maradt esélyük megtakarításra, pláne befektetésre – ami végzetes következményekkel sújthatja őket, amikor beüt a várhatóan egy-két éven belül bekövetkező következő recesszió.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló