Új trend: Államosítanák Berlinben az óriási ingatlanvállalatokat

2019, április 29 | 2019/1, Blog, Gazdaság, Világtrend

Marxtól félnek a berlini ingatlanpiacon.

világ egyik legszigorúbban szabályozott ingatlanpiacával rendelkező Berlin további radikális lépésekkel akarja még jobban védeni a bérlők jogait – írja a Bloomberg véleményrovatának szerzője. Tavasszal indult aláírásgyűjtés Berlinben egy helyi népszavazás kiírásáért, hogy államosítsák a jelentős lakástulajdonokkal rendelkező gigavállalatokat.
A kezdeményezés célpontjában a Deutsche Wohnen (DW) vállalat áll, amely csak a német fővárosban 116 000 ingatlannal rendelkezik.

A népszavazás kezdeményezői a német alkotmány egyik cikkére hivatkozva kívánják államilag kisajátítani az ingatlanóriásokat. Szerintük a “nagy ingatlancápák” piaci pozíciójukat kihasználva növelik a bérleti árakat, ezzel megfizethetetlenné téve az átlagos berliniek számára a lakhatást. A mozgalom egyébként akkor indult, amikor 680 albérlő megtudta, hogy el akarják adni bérelt lakásukat a Deustsche Wohnennek. Az impozáns és központi helyen fekvő Karl Marx sétány lakásaiban élőket a cég a szigorú törvények ellenére is vélhetően ki tudná szorítani lakhelyükről; ám a DW határozottan tagadja, hogy ilyen szándékai lennének.

A mozgalom gyorsan elnyerte a városban élők szimpátiáját, nem véletlenül: a berliniek 85%-a él albérletben, az átlagos bérleti költségek pedig 2011 óta 54%-kal emelkedtek. A DW egyébként elsősorban a baloldali városvezetést okolja az árnövekedésért, ugyanis a cég szerint – amely egyébként a berlini bérleti piac 7%-ával egyértelműen meghatározó piaci szereplő – a városvezetés túl szigorú engedélyezési procedúrái miatt nem épült elég ház az elmúlt években, így a város nem tudja kezelni a lakosság növekedése miatt fokozódó lakáshiányt.

A referendumtól függetlenül Berlin amúgy is vissza akar vásárolni számos korábban privatizált lakást, ami több száz milliós kiadást jelentene a város költségvetésének. A véleménycikk szerzője szerint viszont nem az államosítás jelentheti a megoldást a német főváros lakáshiányára. Helyette ezeket a forrásokat inkább új ingatlanok építésére kellene fordítani, hogy hosszú távon is sikeresen kezelhessék a problémát. A berlinieket viszont ez várhatóan kevésbé hatja meg, mivel élesen elutasítják a más európai városokban végbemenő dzsentrifikációt, ráadásul korábban sikeresen megvédtek egy Monaco méretű zöldterületet (a Tempelhof repülőtér füves területeit) a beépítéstől.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló