Több hasznát vehetjük a polihisztoroknak, mint a specialistáknak

2019, augusztus 15 | 2019/8, Blog, Statisztika, Világtrend

Komplex rendszerek komplex készségeket igényelnek

Sok más terület mellett a jótékonykodásnak is sokkal inkább lenne szüksége modern polihisztorokra, mint szakbarbárokra – írja a Philanthropy Daily. David Epstein újságíró legújabb, Range című könyvében a világ legsikeresebb sportolóinak, alkotóművészeinek, tervezőinek és tudósainak profilját és életművét vizsgálta. Kutatásai során arra jutott, hogy a szélesebb körű tudással rendelkező „generalisták” sokkal jobb eredményeket érnek el az életben, mint az egy-egy szűkebb területre szakosodott „specialisták”.

Epstein szerint számos elismert szakértő látóköre idővel egyre inkább beszűkül, miközben egyre magabiztosabbá válnak, ami veszélyes kombináció. Kognitív pszichológusoktól azt tanulta, hogy tartós tudás felhalmozására egyedül a lassú tanulás alkalmas, még akkor is, ha ez gyakran rossz eredményekhez vezet például az iskolai teszteken – vagyis paradox módon a hatékony tanulás rövid távon kifejezetten hatékonytalannak tűnik. Szerinte napjaink egyik legnagyobb kihívása, hogy meg tudjuk őrizni széles körű és sokszínű érdeklődésünket, ezáltal pedig interdiszciplináris gondolkodásunkat is, miközben olyan világban élünk, amely kifejezetten a szakosodásra ösztönöz. Tény, hogy vannak területek, amelyeken a speciális képzettség előnyt jelent. De mindeközben a világ egyre komplexebbé válik, a technológia egyre összetettebb hálózatot alkot – egy ilyen világban pedig csak azok tudnak igazán sikeresek lenni, akik széles látókörüknek és sokszínű tapasztalataiknak köszönhetően képesek átlátni a rendszer egészét.

A cikk szerzője szerint kockázatot rejt, hogy napjainkban a tanulás túlságosan nagy mértékben támaszkodik az izgalmasnak tűnő újdonságokra, a jelenben divatos hullámokra, és a jótékonykodás is gyakran esik hasonló hibába. Az adakozóknak ehelyett nagyobb figyelmet kellene szentelniük a múlt, a hosszabb trendek megismerésére és azokra a szakértőkre, akik átfogó és széles rálátással bírnak a mélyebb történelmi tapasztalatokra.

A cikk érdekességként említi, hogy a konzervatív Bradley Alapítvány már 1999-ben hasonló elveket fogalmazott meg egy belső, a vezetőségnek szánt, az adományozás alapelveiről szóló dokumentumban. Ebben azt írták, hogy az alapítvány ideális munkavállalójának olyan képzettséggel kell rendelkeznie, hogy képes legyen egyaránt átlátni az adományok szétosztásakor felmerülő összes kulturális, politikai, filozófiai és jogi problémát, illetve meg tudja különböztetni „az utca emberének” praktikus szempontjait az elvont, kevésbé gyakorlatias akadémiai szempontoktól. A dokumentum kiemelt erényként említette a nem doktriner pragmatizmust és a flexibilitást, amely váratlan, akár „unortodox” szövetségek megkötését is lehetővé teszi a karitatív munka során.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló