Születési helyünk az egész életünket meghatározza

2019, augusztus 15 | 2019/8, Blog, Statisztika, Világtrend

Miért keresnek többet, akik nagyvárosban nőttek fel?

Egy új kutatás szerint szoros oksági összefüggés figyelhető meg az emberek születési helyének mérete és a jövedelmük között – írja a Citylab. A Journal for Urban Economicsban publikált kutatás arra a tényre próbált magyarázatot találni,
hogy a nagyvárosok általában több tehetséges embert vonzanak, miközben magasabb termelékenységet és több innovációt produkálnak, aminek köszönhetően azok is több pénzt keresnek, akik ilyen városokban dolgoznak.

A két közgazdász szerző, Clément Bosquet és Henry G. Overman brit adatokra támaszkodva kereste a lehetséges összefüggést a születési hely mérete és a felnőttkori jövedelmek között. A kutatás során, 1991 és 2009 között több ízben interjúvoltak meg 16 éves és annál idősebb egyéneket, összesen 7500 embert. Az adatokból arra jutottak, hogy erős oksági összefüggés figyelhető meg a születési hely és a keresetek között – megközelítőleg akkora, mint az aktuális lakóhely mérete és a jövedelem között, még akkor is, ha kiküszöböljük más demográfiai változók, például a nem és a kor hatását. A 1971-ben Londonban születettek például átlagosan 6,6 százalékkal többet keresnek, mint az ugyanabban az évben Manchesterben születettek, és 9,3 százalékkal többet, mint Liverpoolban világra jött kortársaik.

A születési hely mérete számos módon képes befolyásolni a majdani életesélyeket. Egy nagyvárosban mindenekelőtt jobbak az életkörülmények, több iskola és lakókörnyék között lehet válogatni, nagyobb társadalmi kapcsolatrendszert lehet építeni, miközben a fejlődő fiatal számára több lehetséges példakép és mentor áll rendelkezésre. Korábbi kutatások is igazolták már a gazdasági mobilitás és a gyermekkori lakóhely közötti összefüggést, ahogy azt is, hogy milyen nehéz kitörni a születési hely által kijelölt éltpályáról. Szociológiai kutatások például azt tárták fel, hogy a kevésbé előkelő környékek miképp állandósítják és termelik újra a szélsőséges szegénység földrajzi koncentrálódását. A nagyvárosok ezzel szemben vonzzák a jobb vagyoni helyzetű családokat, miközben a szegényebb környéken születetteknek eleve sokkal nehezebb ilyen lakóhelyre költözniük.

Az újabb adatok is alátámasztják, hogy a fejlettebb országokban jelentős mértékben visszaesett a földrajzi mobilitás. Bosquet és Overman tanulmánya szerint a kutatás alanyainak 44 százaléka egész életében kizárólag azon a településen vállalt munkát, ahol született, sőt a nyolc általános iskolával vagy középfokú végzettséggel rendelkezők körében ez a szám még magasabb, 48 százalék. Márpedig a születési hely jövedelemre gyakorolt hatása jóval erősebb azok esetében, akik soha életükben nem költöznek el onnan, ahol felnőttek. Mindemellett az sem mellékes, hogy a nagyobb városokban születettek későbbi életük során hajlamosabbak még nagyobb városba költözni, ami még tovább fokozza a városméretnek a vagyoni helyzetükre gyakorolt pozitív hatását.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló