Sajtóanyag – Hogyan legyünk gazdagabbak?

2021, március 24 | Sajtóközlemények

Gazdasági növekedési szakpolitikai javaslatcsomagot publikált az Egyensúly Intézet

A magyar gazdaság dinamizálására vonatkozó új szakpolitikai javaslatcsomagot mutatott be az Egyensúly Intézet, Magyarország független agytrösztje. A javaslatot megalapozó háttértanulmányon kívül, az esemény szakértői beszélgetéséből is kiderült, hogy a legszegényebb uniós országok sorából csak lényegi változtatásokkal lehet kiemelkedni. Jó hír, hogy ezek az irányok és a konkrét beavatkozási területek is definiálhatók.  

Hogyan legyünk gazdagabbak?” címmel publikálta az Egyensúly Intézet új szakpolitikai javaslatát, ami arra keresi és adja meg a választ, hogy értékteremtő munkával miképp lehetne dinamizálni a magyar gazdaságot, hiszen az elmúlt évek növekedése ellenére hazánk továbbra is az Európai Unió legszegényebb tagállamai közé tartozik.

A különösen sok érdeklődő vállalatvezető és döntéshozó részvételével zajló online bemutató eseményen Orbán Krisztián közgazdász, az Oriens alapítója és ügyvezető partnere, valamint Zsiday Viktor közgazdász, befektetésialap-kezelő segítettek a helyzetértékelésben és a beavatkozási területek megfogalmazásában.

„A fejlődést sok, de nem minden esetben determinálják társadalmi, történelmi tényezők. Az országok a nekik rendelt pályájáról meghatározott intézkedésekkel le tudnak térni. Mi természetesen azt szeretnénk, ha ez Magyarországnak is sikerülne!” – mondta el Orbán Krisztián a javaslatcsomag bevezetőjében is kiemelt gazdasági lehetőségeinkre reagálva.

A tanulmány rámutat arra, hogy ha nem változtatunk, a nemzetközi környezet romlása, a munkaképes korú lakosság csökkenése és a technológiai fejlődés miatt a következő tíz-tizenkét évben GDP-nk növekedési üteme várhatóan lassulni fog; vagyis jelenlegi teljesítményünk nem lesz elég ahhoz, hogy hogy hazánk 2030-ra az EU gazdagabb országai közé tartozzon.

„A Magyarországra érkező forrásokkal az elkövetkező rövid időszakban van még némi terünk a felzárkózásra, de ezt követően csak jelentős, elsősorban az államszervezetet érintő átalakításokkal tudjuk a leszakadást megakadályozni. Szükség van egy kiszámítható, ténylegesen végrehajtott szabályozási keretre, de nincs szükség túlszabályozottságra!” – hangsúlyozta Zsiday Viktor.

 

 

Az Egyensúly Intézet számos javaslata közül néhány kulcselemet így foglalhatunk össze:

 

  • 2030-ra hozzunk létre papírmentes, digitalizált, szolgáltató államot, amely képes növekedésbarát környezetet működtetni! Az áfavisszatérítés azonnalivá tétele nagyszabású és „olcsó” gazdaságélénkítő hitelprogrammal érne fel. A tulajdon biztonságának erősítése érdekében átfogóan meg kell reformálni a csődeljárás és a felszámolások rendszerét.
  • Az átláthatóság növelése érdekében meghatározott értékhatár felett csak a nyilvános Nemzeti Szerződéstárba feltöltött adásvételi és opciós szerződések legyenek érvényesek! Emellett az összes, a nemzetbiztonságot közvetlenül nem érintő állami szerződésnek és számlafizetésnek is nyilvánosnak kell lenne.
  • Legyen készpénzmentes a magyar gazdaság!Magánszemélyek és cégek egyaránt elektronikus fizetési módokat használjanak! Ennek érdekében 2030-ra legalább felére kell visszaszorítani a feketegazdaságot és az adóelkerülést segítő készpénzhasználat arányát – de úgy, hogy azzal ne a legszegényebbeket sújtsuk.
  • A „rossz”, vagyis visszaszorítandó dolgokat adóztassuka „jó”, vagyis az értékteremtést szolgáló tevékenységek helyett! Az átlagbér adóékét csökkentsük az OECD-átlagra, 36%-ra! Az Európai Unión belül támogassuk az importra kivetett karbonadó bevezetését, amely nemcsak az áru saját kibocsátására, de előállításának környezeti terhelésére is vonatkozik!
  • Bontsuk két pillérre a nyugdíjellátást!Az új nyugdíjrendszernek legyen egy, a nyugdíjkorhatártól mindenkinek járó és azonos értékű nyugdíjat biztosító szolidaritási pillére, valamint egy, a személyes megtakarítási számlákra és rugalmasan választható nyugdíjkorhatárra épülő megtakarítási pillére! Ezáltal ösztönözhetjük a foglalkoztatást, ami részben ellensúlyozhatja a munkaképes korú lakosság arányának csökkenését.
  • Töröljük el az egyedi kormánydöntésen alapuló vissza nem térítendő vállalati támogatások drága és versenytorzító intézményét!Segítsük elő magyar tulajdonú „nemzetközi bajnokok” megerősödését a gazdaságban! „Meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy kinőhessenek magyar többségi tulajdonú, a nemzetközi piacon is versenyképes, innovatív nagyvállalatok. Az állam akkor teheti a legtöbbet ezért, ha konkrét szereplők helyett az innovációt, a valós teljesítményt és az ösztönző versenykörülményeket támogatja.” – emelte ki az eseményen Filippov Gábor, az Egyensúly Intézet kutatási igazgatója. Az államnak abban is fontos feladata van, hogy ezeknek a magyar tulajdonú „nemzetközi bajnokoknak” a külföldi sikeres terjeszkedését is segítse.

 

A részletes javaslatcsomag és a hozzá kapcsolódó háttértanulmány letölthető az Egyensúly Intézet honlapjáról ide kattintva.