Rohamosan fejlődik Kína Szilícium-völgye

2019, július 31 | 2019/7, Blog, Gazdaság, Világtrend

Elég-e a kínai csoda, hogy versenyezzen Amerikával?

Peking egyik városrészében, Csongguancunban érdekes új trendre figyelhetünk fel – írja a The EconomistKína saját „Szilícium-völgye” szárnyal, egyre több tőke áramlik be, és a korlátozó szabályozások hiányában sikeres startupok sora növi ki a korábban „olcsó replikákról” elhíresült városrészt.

Csongguancun Peking északnyugati részén fekszik. Régen főként irodaházak és elektronikai szaküzletek álltak ott, ma azonban már trendi kávézók és az ország legjobb oktatási intézményei jellemzik a környéket. Ahogy Kína vezetője, Hszi Csin-ping nemrégiben fogalmazott: Kínának „önellátó innovációra” kell átállnia, Csongguancuntól pedig azt várják, hogy világszínvonalú gazdasági fejlődést ösztönözzön. A kormány szerint a világban több országnak is szúrja a szemét Kína gyors gazdasági fejlődése, egyre inkább vetélytársat, nem pedig partnert látnak bennük, ami az ország egyre fokozódó elszigetelődéséhez vezet. Ezért az új célkitűzés az, hogy Kína a világ gyártósorából a világ egyik meghatározó, a kutatás-fejlesztés területén élenjáró országává váljon. Ezért most elsősorban a technológiai termékek hatalmas és gyorsan növekvő piacát kívánják kiszolgálni, méghozzá saját fejlesztésű alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal és készülékekkel. Ettől azt is várják, hogy Kína előnyhöz juthasson az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi háborúban.

Ezt segíti elő az is, hogy az utóbbi években a kínai tech-szektorba már nagyjából ugyanannyi működő tőke áramlott be, mint az amerikaiba, 2018-ban pedig már meg is előzték őket. Ráadásul minden adott itt egy, a Szilícium-völgy mintájára szabott térség kialakítására: Csongghuancunban található Kína két legerősebb egyeteme, a Pekingi Egyetem és a Csinghua Egyetem is, ahonnan a startupok fiatal, képzett munkaerőt tudnak meríteni. A legjobb általános iskolák és gimnáziumok is ebben a városrészben vannak, ami segít odacsábítani a tapasztaltabb, családos alkalmazottakat is. Mindezen felül pedig a kínai helyi kormányzat sem rest befektetni Csongguancunba: Hajtien körzet (amelyen belül ez a városrész fekszik) nemrégiben nyitotta meg a Csongguancuni ic Parkot, amely Kína olyan vezető chipgyártóinak kíván otthont adni, mint amilyen például a bitcoinbányászathoz chipeket gyártó Bitmain. Itt az önkormányzat nemcsak pénzügyi támogatásokkal segíti a helyi innovációk fejlesztését, de például infrastrukturális segítségnyújtással vagy akár azzal is, hogy koordinálják a kis startupok és a nagyobb cégek közötti tárgyalásokat.

Felmerül a kérdés, van-e mitől tartania az Egyesül Államoknak. A rövid válasz az, hogy egyelőre nem. A kínai „Szilícium-völgy” ugyanis inkább okostelefonokra szabott technológiát, szolgáltatásokat, appokat gyárt, hardverben és mesterséges intelligenciában azonban egyelőre nem versenyképes. Érdemes ugyanakkor figyelemmel kísérni a kínai üzleti modellt: lehet, hogy ezek az új techcégek irodákból, nem pedig garázsokból indultak, de mostanra nekik is sikerült világsikerű vállalkozásokat felépíteniük. Kevesen tudják, de például a több mint egymilliárd letöltést elérő videómegosztó applikáció, a TikTok is Csongguancunból indult.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló