Pusztító járvány fenyegeti a világot

2019, szeptember 27 | 2019/11, Blog, Gazdaság, Világtrend

A veszély ismert, mégsem teszünk ellene semmit

A Pulitzer-díjas újságíró és tudományos ismeretterjesztő, Laurie Garrett a Foreign Policyben arról ír, hogy új, világméretű járvány söpörhet végig a Földön, amelyre a legkevésbé sem vagyunk felkészülve. Egy, az ENSZ főtitkárának megrendelésére készült, független jelentés szerint nagyon is valós a veszélye annak, hogy az új betegség a levegőben szétterjedve összesen akár 80 millió ember halálát is okozná világszerte, és a globális gazdaság mintegy öt százalékát pusztítaná el.

A jelentés, amelyet a Világbank és az Egészségügyi Világszervezet együttműködésében dolgoztak ki, leszögezi, hogy 
az ilyen lehetőségre való felkészületlenség fő oka a kellő politikai akarat minden szinten megfigyelhető hiánya.
Az országok vezetői általában csak akkor szoktak reagálni, amikor a pánik és a félelem már kellően nagyra duzzadt egy konkrét, már zajló egészségügyi krízis miatt. Ám valójában állandó erőfeszítésekre és folyamatosan biztosított forrásokra lenne szükség ahhoz, hogy az ilyen válságok ne alakulhassanak át általános katasztrófává – ez pedig jelenleg hiányzik.

Láthatjuk, hogy egyik évről a másikra hogyan jelennek meg korábban nem ismert, új vírusok és halálos betegségek. Ilyen volt 2003-ban a súlyos akut légzőszervi szindróma, vagyis a SARS-vírus megjelenése, a 2009-es sertésinfluenza vagy a 2014 és 2016 között Nyugat-Afrikában tomboló ebolajárvány. A 2011 és 2018 között eltelt hét évben
a WHO-nak világszerte összesen 1483 járvánnyal kellett felvennie a harcot
, amelyek a súlyos emberáldozatok mellett
a globális gazdaságnak is milliárd dollárokban mérhető károkat okoztak.

A globális egyenlőtlenségek ezen a téren is meg fognak mutatkozni. Míg a jelentés szerint az olyan fejlett országok, mint az Egyesült Államok vagy Németország, viszonylag ellenállóbbnak bizonyulnának az új világjárvánnyal szemben, India, Oroszország vagy éppen Közép-Afrika országai mind emberben, mind pénzben súlyos veszteségeket szenvednének. 
A klímaváltozás környezeti hatásai, így például a globális átlaghőmérséklet és páratartalom emelkedése ráadásul kifejezetten kedvezni fognak a betegségek gyorsabb és nagyobb körben ható terjedésének.

A cikk konklúziója szerint semmi kétség sincs afelől, hogy az újabb, pusztító járvány előbb-utóbb be fog következni – talán nem lesz akkora méretű, mint az 1918-as spanyolnátha vagy a korábbi európai pestisjárványok, de épp elég katasztrofális lesz. Sok ijesztő szakértői jelentésre, illetve társadalmi nyomásra lesz szükség ahhoz, hogy megelőzhessük,
de legalábbis felkészülhessünk a katasztrófára.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló