Politikai osztozkodás veszélyezteti az eurózóna stabilitását

2019, június 13 | 2019/4, Blog, Politika, Világtrend

Aggasztó jelek Európa számára

Ha ránézünk az eurózóna országainak makrogazdasági mutatóira, például a GDP növekedésénék mértékére, kifejezetten pozitív kép tárul elénk – írja Melyn Krauss, a New York University professor emeritusa a Bloomberg hasábjain. Hozzáteszi ugyanakkor: ha a dolgok mélyére ásunk, már sokkal borúsabb az összkép Európa gazdaságának jövőjét illetően.

Európának jelenleg számos oka van az aggodalomra: a megállapodás nélküli Brexit esélye jelentősen nőtt Theresa May lemondásával és a populista Nigel Farage Brexit-pártjának előretörésével, ami mind Nagy-Britannia, mind pedig a kontinens számára komoly gazdasági visszaesést hozhat. Az USA és Kína között egyre fokozódó kereskedelmi háború visszafoghatja az EU gazdasági növekedését, miközben az egyre erősödő amerikai protekcionizmus ettől függetlenül is súlyos károkat okozhat a kontinens iparának, különösen az Európai Unió motorjában, Németországban.

Ráadásul ebben az amúgy is zavaros időszakban távozik az Európai Központi Bank (EKB) éléről Mario Draghi, az unió vezetői pedig ahelyett, hogy a legmegfelelőbb utód kiválasztásán fáradoznának, a szokásos politikai osztozkodással vannak elfoglalva. A szerző szerint három esélyes jelölt is akad, aki Draghihoz hasonlóan a stabilitásra törekedne: François Villeroy de Galhau, a Francia Nemzeti Bank elnöke, Benoît Cœuré, az EKB igazgatóságának francia tagja, valamint a finn Erkki Liikanen, aki 2004 óta tagja az EKB kormányzótanácsának.

Egy ugyancsak esélyes, negyedik jelölt, Jens Weidmann, a Német Szövetségi Bank elnöke ugyanakkor határozottan más politikát képviselne, mint Mario Draghi. Weidmann többször kritizálta az EKB beavatkozó intézkedéseit, például a likviditásbővítést, korábbi nyilatkozatai alapján pedig vélhetően támogatna egy megállapodás nélküli Brexitet, valamint számos további, az eurózóna gazdaságára súlyos veszélyt jelentő lépést is.

Az első negyedév pozitív adatai után sokan abban reménykedtek, hogy a tavalyi gyengébb év után az eurózónának sikerülhet magához térnie. Ám a legfrissebb soft adatok – amelyek kvalitatív jelleggel mérik a gazdaságok teljesítményét – azt jelzik előre, hogy a makrogazdasági mutatókban is gyengülést fogunk látni. Ráadásul a legutolsó adatok még nem is vették figyelembe a Brexit és a kereskedelmi háború legújabb fejleményeit. Ezért a szerző reméli, hogy az európai vezetők a pozíciók elosztásakor belső hatalmi harcaik mellett a jelöltek képességeit és alkalmasságát is figyelembe veszik majd.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló