Öt alkalom, amikor az Európai Bizottság meghallotta a szavazókat

2019, május 29 | 2019/3, Blog, Politika, Világtrend

Az elmúlt öt évet értékelte a Le Monde

Az Európai Unió a valóságban egyáltalán nem a brüsszeli technokraták diktatúrájaként működik, ahogy sokan előszeretettel hangoztatják – írja a francia Le Monde. A lap öt példán keresztül mutatja be, hogy az elmúlt ciklusban az Európai Bizottság hogyan hozott meg fontos döntéseket a tagállamok és az Európai Parlament véleményét is figyelembe véve. A cikk azt is kiemeli, hogy bár a nemzeti kormányok minisztereihez hasonlóan az Európai Bizottság tagjait sem közvetlenül választják az állampolgárok, mégsem beszélhetünk jelentős demokratikus deficitről. A biztosokat a demokratikusan megválasztott kormányok küldik ki Brüsszelbe, és a Bizottság elnöke is abból a politikai családból érkezik, amelyik megnyerte az európai választásokat.

Íme a Le Monde szerint az öt legfontosabb ellenpélda Brüsszel állítólagos zsarnokságára az elmúlt ciklusból:

  1. 2017-ben járt le a sokak szerint vitatott hatású gyomirtó szer,a glifozát európai engedélye.Az Európai Bizottság 10 évre újította volna meg a hatóanyag engedélyét, ugyanis az Unió csúcsintézménye szerint nem jelent veszélyt a gyomirtó szer használata az emberekre. Az Európai Parlament, valamint a tagállamok nyomására azonban a szer végül csak 5 évre kapott engedélyt.

 

  1. Az Európai Bizottság a közérdekű bejelentésekkel kapcsolatban is engedett az Európai Parlament és a civil szervezetek kérésének: a whistleblowerek, azaz a bizalmas információkat közérdekből kiszivárogtató személyek védelméről szóló 2018-as irányelv végül az eredetinél sokkal nagyobb védelmet nyújt az érintetteknek.

 

  1. Az üzleti titkok védelméről szóló jogszabály esetében is a civil szervezetek és az EP által javasolt szabályozás lépett végül életbe. Ez a Bizottság eredeti elképzeléseihez képest nagyobb védelmet nyújt a közérdekű információkat megosztó újságíróknak és a közérdekű bejelentéseket tevő magánszemélyeknek.

 

  1. A külföldi hívásokkal kapcsolatban is az Európai Parlament hatására sikerült a felhasználók számára ideális megoldást választani.A tagállamok szerették volna elhalasztani a szabályozás módosítását, a Bizottság csak csökkentette volna a díjakat, míg az EP egyedüliként támogatta a roamingdíjak teljes eltörlését. Ez végül az elmúlt ciklus egyik legnépszerűbb intézkedésévé vált.

 

  1. A Bizottság és a Parlament az új autók CO2-kibocsátásának korlátozásáról szóló tervbenis kompromisszumot kötött. Az EB 2030-ig csak 30 százalékkal csökkentette volna a személyautók károsanyag-kibocsátásának a mértékét, míg az EP és a tagállamok többsége a 40 százalékos csökkentés mellett tette le a voksát. A felek végül 37,5%-ban egyeztek ki.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló