Összefogással digitális nagyhatalommá válhat a régió

2019, május 16 | 2019/2, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

Ez Közép-Európa nagy esélye

A közép-európai államok csak akkor lesznek képesek maximálisan kihasználni a digitális átállásban rejlő potenciált, ha szorosan együttműködnek egymással – írja az Emerging Europe. A McKinsey tanácsadó cég által készített tanulmány szerint a szóban forgó országok gazdaságát hajtó erők – a hagyományos ipari beruházások és az export, az olcsó munkaerő és az EU-s támogatások – növekedési tartalékai harminc évvel a rendszerváltás után kimerülőben vannak. Ugyanakkor a közép-európai régió a digitális piacon keresztül akár plusz 200 milliárd euróval is növelheti a GDP-jét 2025-re, ami majdnem akkora, mint Portugália teljes gazdasága volt 2017-ben.

Ennek az ambiciózus vállalásnak a teljesítéséhez mind a vállalati, mind az állami szektor elkötelezettségére szükség van. A cégeknek mindenekelőtt át kell venniük a legújabb digitális megoldásokat, hogy növeljék a termelékenységüket és javítsák pénzügyi mérlegüket. Az új technológiáknak köszönhetően ugyanakkor új ügyfeleket is elérhetnek, valamint a regionális és globális piacon egyaránt terjeszkedhetnek.

Az államnak elsősorban a vállalatokat és az egyéneket érintő folyamatok, illetve szolgálatások terén kell kiterjesztenie a legújabb digitális technológiákat. Emellett azonban az állampolgárok részvételére is szükség van, ugyanis az élethosszig tartó tanulásnak köszönhetően jobban alkalmazkodhatnak a gyorsan fejlődő munkaerőpiachoz. A politika döntéshozók elsődleges feladata az, hogy elősegítsék a technológiai átállást: például a startupok, valamint az innovatív vállalatok üzleti környezetének és lehetőségeinek fejlesztésével. Ehhez fontos eszköz lehet például regulatory sandboxok, azaz pénzügyi tesztkörnyezetek létrehozása, vagy olyan kormányzati intézkedések, amelyek a munkavállalók átképzését célozzák.

A tanulmány kiemeli, hogy a régió országainak együttműködését kifejezetten elősegítené, ha egységesítenék és egymás számára hozzáférhetővé tennék az állami adatbázisokat, valamint határokon átívelő infrastruktúra-fejlesztéseket kezdeményeznének – például az üvegszálas optikai hálózatok vagy az 5G technológia terén. Ezenfelül mindegyik országnak egy bizonyos területre kellene specializálódnia, továbbá megosztaniuk egymással a tudásukat.

A szerző szerint harminc évvel a kelet-európai rendszerváltások és tizenöt évvel a régió uniós csatlakozása után a térség most a negyedik ipari forradalmat kihasználva juthat még közelebb Nyugat-Európához. Erre azonban csak akkor kerülhet sor, ha azonnal kidolgozzák a digitális stratégiáikat. 2030-ig közel 21 millió munkahely szűnhet meg az érintett országokban; de ha a felszabaduló munkaerőt sikerülne előzetesen felkészíteni az átalakulásra, a digitális technológia lehet a régió növekedésének a motorja a következő évtizedekben.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló