Növelhető az emberek életkora

2019, június 13 | 2019/4, Blog, Statisztika, Világtrend

Csak a kormányokon múlik

Az elmúlt két évszázadban több mint a duplájára nőtt a születéskor várható élettartam. Ráadásul, miközben sokáig a gyermekhalandóság csökkenése miatt növekedett az átlagéletkor, az 1950-es évek óta már az időskori halálozás csökkenése lett a növekedés fő motorja. A társadalom élettartamának növekedése következtében a nagyon idős emberek száma is emelkedett, vagyis azoké, akik 100 évnél is tovább éltek. A valaha volt legidősebb ember egyébként a francia Jeanne Calment volt, akik 1997-ben, több mint 122 évesen hunyt el.

The Conversation hasábjain három, demográfiával foglalkozó dán akadémikus összegezte kutatásuk eredményét. Ennek során majdnem 17 ezer svéd és dán, legalább 100 évet megélt ember adatainak tanulmányozásával vizsgálták meg, milyen tényezők befolyásolják a várható élettartam növekedését és csökkenését. Arra keresték a választ, mi okozza azt, hogy a szinte minden tekintetben hasonló adottságokkal rendelkező Dániában és Svédországban más-más tendenciák figyelhetők meg a várható élettartammal kapcsolatban.

Először is: a két ország legidősebb tagjainak egészségügyi állapota nagyban eltért. Érdekes módon a 100 évnél magasabb kort megélt dánok egészségügyi állapota átlagban jobb volt, mint a náluk 20 évvel korábban született, de hasonlóan 100 évet megélt honfitársaiké; ezzel szemben Svédországban nem volt megfigyelhető ilyen pozitív fejlődés. Ezt elsősorban a különböző egészségügyi rendszerrel magyarázták: Svédországban a kilencvenes évek elején jelentősen csökkentették a szektorra fordított állami kiadások mértékét, ami elsősorban a kevésbé tehetős rétegeket érintette hátrányosan. Emellett a két ország idősgondozási rendszere is eltér egymástól: Svédországban az idősellátás csak a legbetegebb embereket célozza, míg Dániában sokkal szélesebb rétegek jogosultak ilyen szolgáltatásokra. Svédországban sok rászoruló ezért kizárólag a családjára számíthatott, akik azonban nem tudtak ugyanolyan színvonalú ellátást biztosítani nekik, mint az állam.

A kutatás eredményeiből az következik, hogy amennyiben a kormányok fejlesztik az egészségügyet, és magas színvonalú idősgondozási szolgáltatásokat biztosítanak az állampolgárok minél szélesebb rétegeinek, növelni lehet a várható élettartamot a legidősebbek körében. Azok, akik ilyen magas életkort megélnek, kivételes, különösen erős szervezettel bíró emberek – ennek következtében pedig ők azok, akik a leginkább képesek profitálni a javuló életkörülményekből és a technológiai fejlődésből. Ha ez valóban így van, okkal feltételezhetjük, hogy az emberi élet hossza még mindig nem érte el a maximumát.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló