Nemcsak a Földet mentjük meg, de boldogabbak is leszünk

2019, május 16 | 2019/2, Blog, Gazdaság, Világtrend

Újabb érv a Zöld New Deal mellett

A Zöld New Deal átfogó politikai vízió és cselekvési terv, amely minél előbb karbonsemlegessé alakítaná át az Amerikai Egyesült Államokat gazdaságát. A javaslat mellett elsősorban azzal szoktak érvelni, hogy ez az egyetlen út a klímaváltozással járó globális tragédia elkerülésére. Ám a The Intercept legújabb cikke szerint a civilizációnk összeomlásának megakadályozásán kívül a zöld átállás következményeképpen boldogabbá is válnának az emberek.

Először is érdemes leszögezni: pszichológiai tesztek igazolták, hogy az emberek túlbecsülik azt az örömöt, amelyet a pénz okoz, miközben alulértékelik azt, melyet a családdal vagy a barátokkal töltött idő vált ki. Ennek következtében, ha kevesebbet dolgoznánk, hiába keresnénk kevesebbet, több szabadidőnk lenne, ami jó társaságban eltöltve hozzájárulna az emberek boldogságához.

Emellett egy friss kutatás szerint, akik kevesebbet dolgoznak, azoknak kisebb az ökológiai lábnyomuk, tehát kevesebb széndioxid-kibocsátáshoz járulnak hozzá. Ennek az az oka, hogy akik többet dolgoznak, azoknak nincs elég idejük minőségi kikapcsolódásra, például színházba menni. Ezért nagyobb mértékben támaszkodnak különböző fogyasztási cikkekre mint örömforrásokra, amelyeknek előállításának, illetve használatának értelemszerűen nagyobb a szénkibocsátása. Ha azonban az állam csökkentené a kötelező munkaidőt, akkor az embereknek több szabadidejük lenne, így azzal foglalkozhatnának és azokkal, ami, illetve akik igazán boldoggá teszik őket – ráadásul nem vásárolnának annyi előregyártott terméket. Mindezek mellett, ha nem vásárolnának annyit, a kiskereskedelmi szektor
is szűkülne, amely közismerten az egyik leginkább környezetszennyező iparág.

A munkaidő-csökkentés ráadásul visszaszorítja a munkanélküliséget is: ha mindenki kevesebbet dolgozik, több emberre van szükség a gazdaságban, ami szintén boldogabbá teszi az embereket. Nem beszélve arról, hogy az alacsonyabb munkateher eredményeképpen a munkavállalók kevésbé lesznek fáradtak, ami fontos tényező az emberek jókedvét tekintve.

De számos további példát is sorol a cikk arról, hogy a Zöld New Deal egyes elemei hogyan járulnának hozzá az emberek elégedettségéhez. A mindenki számára biztosított egészségügy és oktatás boldogságra gyakorolt hatása evidens, de érdemes megvizsgálni a lakhatás kérdését is. A javaslatcsomag sűrűbbé tenné például az USA lakóövezeteit, hogy
az embereknek kisebb távokat kelljen nap mint nap megtenniük az autójukban ülve. Ezáltal nemcsak a károsanyag-kibocsátásukat csökkentenék, hanem több szabadidejük is maradna – ezt pedig a társasági életükre vagy a hobbijukra fordíthatnák, amitől még kiegyensúlyozottabbá válnának.

Világtrend – új eszmék, új kihívások,
új megoldások. Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló