Nem lehet globálisan szabályozni a közösségi médiát

2019, május 16 | 2019/2, Blog, Technológia/Tudomány, Világtrend

Már a kérdés is rossz

Miután a húsvéti terrortámadások után a Srí Lanka-i kormány letiltotta az országban a közösségi oldalakhoz való hozzáférést a dezinformáció és a gyűlöletbeszéd korlátozása érdekében, ismét fellángoltak a viták az internet és a demokrácia viszonyáról. A The Atlantic cikke szerint hátrébb kell lépnünk egyet, és úgy vizsgálni a kérdést, ugyanis alapvetően rosszul gondolkodunk az internet működéséről, így a következtetéseink is hibásak.

Abban mindenki egyetért, hogy a Facebook, a YouTube és a többi globális szolgáltatást nyújtó techóriás szabályozása kifejezetten összetett feladat, és nem is tűnik úgy, hogy sikerül egyhamar megoldani, ugyanis újra és újra ugyanazok a problémák merülnek fel. Amikor egy-egy országban jobb és átláthatóbb irányítást vagy nagyobb beleszólást követelnek az érintett szereplőknek, akkor a vállalatok lelkesen együttműködnek, de csak addig, amíg ez nem megy a nyereségük rovására. A szabályozások megreformálásában pedig azért mutatják magukat elszántnak, mert tudják, hogy politikai kapcsolataik révén úgyis számukra kedvező eredmény fog születni.

A legnagyobb hibát akkor követjük el, amikor azt gondoljuk, hogy a közösségi média mindenhol ugyanolyan. Ezzel szemben figyelembe kell venni a különböző országok társadalmi és politikai sajátosságait is. A nyugati világban például a közösségi média csak egy szelete az internetnek, míg Srí Lankán, amint az a fejlődő országokban kifejezetten gyakori, a Facebook és a WhatsApp jelenti az embereknek az internetet – ez pedig még jelentősebbé teszi az az áprilisi kormányzati tiltást. Srí Lankán ráadásul a tamil nyelvű médiát korlátozó intézkedések korábban egyértelműen hozzájárultak a polgárháború kitöréséhez, így ott jóval nagyobb kockázattal jár a közösségi média tiltása, mint, mondjuk, egy európai országban. Mindemellett azonban, miután Srí Lankán a demokrácia nem áll olyan szilárd alapokon, a korlátlan információáramlás is komoly veszélyeket rejt magában egy ilyen súlyos helyzetben.

Ez viszont azt jelenti, hogy nem az a kérdés, előnyös vagy káros-e az internet a demokrácia szempontjából, hanem az, hogy egyáltalán egy életképes eszköz-e. Az internet ugyanis a különböző országok adottságai miatt valójában nem képes olyan globális információs hálózatként működni, amely többé-kevésbé hasonló módon kötné össze az embereket. Emiatt nem tudunk általános következtetéseket levonni, ami még nehezebbé teszi, hogy sikerüljön globális szinten megoldást találni a nagy techvállalatok szabályozására.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló