Nem csak a baloldal ügye az alapjövedelem

2019, június 27 | 2019/5, Blog, Politika, Világtrend

A negatív jövedelemadó a jobboldal válasza

A feltétel nélküli alapjövedelem ötlete egyre népszerűbbé vált a különböző baloldali, progresszív politikai erők körében az elmúlt években. Ez nem véletlen, hiszen a kizárólag az állampolgársághoz kötött állami juttatás könnyedén beilleszthető az egyenlőségelvű, illetve marxista világképekbe. A neves szakértők és tudósok írásait közlő Big Think legújabb cikkében azt mutatja be, hogy az alapjövedelem a piacpárti gondolkodással is összeegyeztethető javaslat, amelynek olyan neves jobboldali támogatói is voltak, mint az egalitariánusnak egyáltalán nem nevezhető közgazdász, Milton Friedman.

A neoliberális Friedman alapvetően indokoltnak látta, hogy a kormányok tegyenek a szegénység leküzdéséért, de nem a jóléti államot támogatta, hanem inkább egy negatív jövedelemadó bevezetését javasolta. A közgazdász szerint az államnak nem különböző szociális juttatásokon (például lakhatási vagy étkezési támogatáson) keresztül kellene segítenie a rosszabb sorban élő állampolgárokon, hanem egyszerűen pénzt kell nekik adnia. Ezzel nem tagadta meg a libertárius gondolkodását sem: az állam ugyanis nem szólna bele abba, hogy az állampolgár mire költi a kapott támogatást.

A negatív jövedelemadó esetében megállapítanak egy meghatározott összeghatárt, amely felett az állampolgárok ugyanúgy fizetik az adót a jövedelmük után. Annak azonban, aki nem éri el ezt a határt, nem kell adóznia, sőt az állam még ki is fizeti a különbözet meghatározott százalékát. Friedman 50%-os rátát javasolt, pont azért, hogy a javaslat ne tántorítsa el az embereket a munkától: ha például Magyarországon 150 ezer forint lenne az határ, akkor aki havi 130 ezer forintot keres, annak az állam kifizeti a hiányzó 20 ezer forint 50%-át, tehát 10 ezer forintot.

Az 1970-es években Amerikában és Kanadában is kísérleteztek a negatív jövedelemadóval, és ahogy várták, a bevezetést követően a foglalkoztatás mértéke visszaesett. Ez a csökkenés azonban nem volt akkora mértékű, ahogyan korábban sejtették; ráadásul utólag kimutatták, hogy sokan a biztonságérzetük növekedése miatt azért hagyták ott rövid időre a munkájukat, hogy befejezhessék korábbi tanulmányaikat.

A javaslatnak persze számos kritikusa van. A nyugati jobboldal általában minden újraelosztással és jövedelemadóval kapcsolatos javaslattól ódzkodik, míg a baloldaliak amellett érvelnek, hogy az alapjövedelem sokkal biztonságosabb lenne az állampolgárok számára, mint a negatív jövedelemadó. Utóbbi esetében könnyebb megvonásokat eszközölni, főként azért, mert – miután nem alanyi jogon jár – sokkal kevesebb kedvezményezettje van, így a mindenkori kormánynak sokkal kisebb ellenállással kell szembenéznie.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló