Miért dolgoznak annyit az amerikaiak?

2019, július 15 | 2019/6, Blog, Statisztika, Világtrend

A fogyasztás kultusza az ok

Míg az amerikaiak keményen robotolnak, Európában sokkal jobban szeretik a kényelmes életet – ezt a közkeletű vélekedést szerte a világon széles körben osztják. Pedig negyven évvel ezelőtt még nem igazán volt különbség a két kontinens lakóinak munkamorálja között. A közgazdász Daniel Hamermesh legújabb könyve, melyet a The Economist szemlézett, arra keresi a választ, miért tér el az amerikaiaknak a munkához és szabadidőhöz való hozzáállása a fejlett világ többi részétől.

Bár a 20. század elején az amerikai állampolgárok még heti 60 órát dolgoztak, az 1970-es évek végére ez a szám heti 38 órára csökkent – épp az Európában regisztrált szintre. Ezek az adatok azóta se változtak jelentős mértékben, ám még így is jelentős különbségek fedezhetők fel a két kontinens között. Ilyen mindenekelőtt a szabadságokhoz való viszony: az 1980-as évek óta az európai dolgozók egyre többször maradhatnak otthon. Így, miközben egy amerikai átlagosan 34 órát dolgozik egy héten, addig egy francia csak 28 órát, egy német pedig mindössze 26-ot.

Ezt a különbséget sokan sokféleképpen magyarázzák: az alacsonyabb adóktól kezdve a kulturális különbségeken keresztül a szakszervezetek állapotáig sokféle okot szokás megjelölni. A szerző szerint azonban a szabadságok szabályozásában kell keresni a magyarázatot. Amerikában nincs jogilag szabályozva, hogy a munkavállalók mennyi fizetett szabadságot kaphatnak. Eközben Németországban és Franciaországban éves szinten mindenkinek legalább 24-25 nap jár, ráadásul a franciáknál eleve mindössze 35 órás a munkahét. Amerikában az elmúlt időszakban az emberek jólétét nem a munkaidő csökkentésével, hanem elsősorban a minimálbéreken keresztül próbálták növelni. Ez pedig éppenséggel ösztönző hatással volt a munkaidő növekedésére is, ugyanis a magasabb keresetűek heti szinten 8-9 órával is többet dolgoznak az alacsonyabb keresetűeknél. Igaz, a tehetősebbek jellemzően kényelmesebb munkákat végeznek a szegényebbekhez képest, ráadásul utóbbiaknak sokszor hétvégén és éjszaka is dolgozniuk kell.

A fejlett világban az emberek már annyit keresnek, hogy hiába van kenyér az asztalon, ennél is többre vágynak: jó környéken szeretnének lakni, messzi nyaralásokra utazni, drága ruhákat hordani – összességében demonstrálni a külvilág számára a társadalomban elfoglalt magas pozíciójukat. Ehhez azonban egyre többet kell dolgozniuk, miközben számos kutatás szerint a heti munkavégzés ideális időtartama 35 és 40 óra között van – efölött a munkavállalók túl sok stressznek vannak kitéve, ami a vállalatok termelékenységét is csökkenti.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló