Mi a teendő az államadóssággal?

2019, december 16 | 2019/14, Blog, Gazdaság, Világtrend

Amerika különösen kitett a közelgő válságnak

Az államok eladósodottsága komoly veszélyt jelent gazdaságaik stabilitására és fenntarthatóságára – emellett érvel a konzervatív American Thinkerben két neves közgazdászprofesszor, John Merrifield és Barry Poulson. Az Egyesült Államok
a világ egyik leginkább eladósodott állama
: összes államadóssága ma 23 billió dollárra rúg, és az előrejelzések szerint arányaiban a következő években az éves nemzeti jövedelem 150 százalékára is nőhet. Afelől konszenzus van a szakértők között, hogy ez az adósságpálya veszélyes és fenntarthatatlan – azt illetően azonban megoszlanak a vélemények, hogy mi jelentene megoldást a problémára.

Az úgynevezett új monetáris elmélet által javasolt bankóprés az eddigi tapasztalatok szerint csak súlyosbítja a bajokat – azokat az államokat (például Venezuelát), amelyek magas eladósodottság mellett több és több pénz nyomtatásával igyekeztek finanszírozni kiadásaikat, eddig kivétel nélkül utolérte a súlyos hiperinfláció és a gazdaság tartós stagnálása. Önmagában az sem elég, ha az államadósságot a nemzeti jövedelem meghatározott arányában stabilizálják – ez ugyan megelőzheti az eladósodottság további növekedését, de a tartósan eladósodott országok így is szélsőségesen kitettek és instabilak gazdasági és pénzügyi szempontból, amint azt a dél-európai országok adósságválságai is látványosan igazolták.

Valójában általában azok az államok tekinthetők igazán sikeresnek, amelyeknek sikerült a közmegegyezésesen kritikus határnak tartott 60 százalék alá tornászniuk az államadósság nemzeti jövedelemhez viszonyított mértékét. Olyan országok, mint például Svájc vagy Svédország, évtizedekkel ezelőtt úgynevezett „adósságféket” vezettek be: vagyis visszafogták az állami kiadásokat, és a felszabaduló többletet addigi adósságaik törlesztésére fordították, amivel sikerült kiszabadulniuk az adósságcsapdából. A szerzők szerint az USA-ban is hasonló módszerrel lenne érdemes megpróbálkozni, ami mindenekelőtt a költségvetési politika gyökeres reformját igényelné. Dinamikus szimulációs modelljük elemzése alapján arra jutottak, hogy egy svájci típusú „adósságfék” Amerikában is képes lenne jelentősen visszafogni az állami kiadásokat, miközben újra hosszú távú növekedési pályára állíthatná a gazdaságot. Ehhez azonban mindenekelőtt széleskörű társadalmi és politikai párbeszédre lenne szükség – különben a következő gazdasági válság különösen sérülékeny állapotban fogja érni a világ vezető gazdasági hatalmát.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló