Mentsd meg a fedél nélkülieket, zárd be a hajléktalanszállókat!

2019, július 31 | 2019/7, Blog, Gazdaság, Világtrend

Finnország radikális megoldást kínál

Finnország a szokásostól eltérő, radikálisnak tűnő irányt vett a hajléktalanság kezelésének ügyében – írja a Politico. Még 2008-ban indították el a „Housing First” nevezetű projektet, Európa talán legsikeresebb, hajléktalanokkal foglalkozó programját. Ennek célja a hajléktalanszállók bezárása, illetve átalakítása kis lakásokban és közösségi terekben bővelkedő társasházakká, amelyeket kifejezetten a fedél nélkülieknek szánnak.

A program alapelve, hogy először otthont adnak rászorulóknak, és csak ezt követően kerül sor az addiktológiai és egyéb kezelésekre. Az új lakóblokkokban minden hajléktalan saját kis lakást kap, rajta a saját nevével ellátott névtáblával. Az új lakókörnyéken szociális munkások, ápolónők, fizikoterapeuták, munkaügyi tanácsadók, jóléti juttatásokat ellenőrző felügyelők állnak rendelkezésükre, sőt ráadásul még egy portás és egy titkárnő is. Gyakran rendeznek közösségi eseményeket, csoportos foglalkozásokat. A hajléktalanszállókkal ellentétben itt megengedett az alkoholfogyasztás, az agresszív, bomlasztó viselkedés azonban szigorú retorziókat von maga után. A normasértésért járó büntetés konkrét formájáról közösen döntenek, egy úgynevezett „krízistalálkozó” keretein belül.

A blokkok kommunaként működnek: a közös döntéseket a lakók és alkalmazottak együtt hozzák meg a közgyűléseken. A részvétel nem kötelező, ugyanakkor a lakók jelenléte nélkül az alkalmazottak nem hozhatnak döntéseket a lakók helyzetéről. A korábbi hajléktalanokkal egyrészt így érzékeltetik, hogy tartoznak valahová, másrészt hozzászoktatják őket az új helyzetükkel járó felelősséghez. A lakók lakbért is fizetnek, igaz, ebben sem hagyják magukra őket: a szociális munkások segítségével, az állam által biztosított juttatásokból tudnak fizetni, a szerződésük pedig határozatlan időre szól. Miért működik a program? A hajléktalanoknak sokszor nem csupán helyre van szükségük, ahol alhatnak, hanem közösségre, ahová tartozhatnak, nem utolsósorban pedig időre, hogy visszanyerhessék a méltóságukat, és újból beilleszkedhessenek a közösségbe.

Finnországban az egyre romló hajléktalanhelyzet miatt még 2007-ben állítottak fel egy négyfős bizottságot (amelynek egy orvos és egy püspök is a tagja volt), hogy alaposan, empirikus adatok alapján vizsgálják meg a problémát. A testület arra a megfigyelésre jutott, hogy a hajléktalanszállók csak felületesen kezelik a jelenséget, de gyökerestül nem képesek megoldani. Ezt követően álltak elő Európa mindmáig legsikeresebb lakhatási programjával. Helsinkiben például 2008 és 2016 között 600-ról 52-re csökkentették a hajléktalanszállók férőhelyeit, miközben ez idő alatt a hajléktalanok száma 35 százalékkal csökkent a fővárosban.

Finnország tíz év alatt 300 millió eurót költött a projektre: 3500 új otthont teremtettek, és 350 új szociális munkást alkalmaztak. A kezdeti költségek magas szintje ellenére a szakértők szerint a „Housing First” hosszú távon jóval olcsóbbnak fog bizonyulni, mint a szállók fenntartása. Tamperében például nemrégiben az új lakásblokk egy évre számítva már 250 ezer euróval kevesebből működött, mint a megelőző évben a korábbi hajléktalanszálló-rendszer. Egy szakértői becslés szerint a rendszerbe kerülő minden egyes személy esetében évi 9600 euró takarítható meg ahhoz az eshetőséghez képest, ha a régi rendszer keretében maradna hajléktalan.

Világtrend – új eszmék, új kihívások, új megoldások.
Az Egyensúly Intézet
szemléje a világsajtó legérdekesebb híreiből,
az innováció, a gazdaság és a nemzetközi politika legfontosabb hosszú távú trendjeiről. Hogy
a médiazaj ne nyomja el az igazán fontos híreket.

ajánló